2024. március 28., csütörtök

Széles spektrumú tevékenység 2018-ban is

Gondi Martina, a VMMI igazgatója: Munkánkat nagyban segíti, hogy a magyarországi intézmények partnerként tekintenek a határon túli szervezetekre
Gondi Martina

Gondi Martina

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben – mint a Kárpát-medence egyik szellemi csúcsintézményében – idén is rendkívül pezsgő, a kultúra minden szegmensére kiterjedő tevékenység folyik, mely hathatós szakmai segítséget biztosít a legkülönbözőbb kulturális szervezetek számára. Felkerestük Gondi Martina igazgatót, hogy meséljen a 2018-as terveikről.

– Kollégáinkkal sosem kell túl sokat gondolkodnunk, amikor az adott év munkatervét összeállítjuk, mivel szerencsére olyan szintűek az együttműködéseink a többi művelődési intézettel a Kárpát-medencében, ami eleve magával hozza a már bejáródott, mára újabb szintre emelkedett programokat. Munkánkat nagyban segíti, hogy a magyarországi intézmények partnerként tekintenek a határon túli szervezetekre, ami újfajta minőséget jelent a mi tevékenységünkre nézve is. A Budapest–Lakitelek székhelyű NMI Művelődési Intézettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel karöltve például április folyamán kezdünk el közösen lebonyolítani egy csoportvezetői tréninget, amely az egyesületekben a kulcsos embereknek szól, olyanoknak, akik szervezéssel szeretnének foglalkozni, mert legtöbbször ebben mutatkozik hiány. Amikor a VMMSZ, mellyel a kezdetek óta szorosan együttműködünk, összehívta a néptánccal foglalkozó szervezeteket, kiderült, a fő probléma, hogy a kistelepüléseken és a szórványban hiányoznak azok a személyek, akik a munkát koordinálhatnák. A néptáncoktatók kijárnak ezekre a helyekre tanítani, s közben azt tapasztalják, a legtöbb helyen még a próbavezető is hiányzik, nincs helyi ember, aki felvállalná az utaztatások és egyéb kulcsfontosságú dolgok megszervezését. Az NMI ennek orvoslására talált ki egy koncepciót, az említett tréninget, melynek előadóit is ők fogják biztosítani. Kicsit foglalkozunk majd ezáltal az értékmentéssel – például a helyi értéktárak kialakításával – is, hogy motivációként ez is megjelenhessen a vidéki egyesületeknél, valamint olyan plusz kompetenciákat is próbálunk adni, melyek által még tovább tudnak majd lépni az alapszintről egy magasabb pontig, esetleg újabb közművelődési foglalkozásokat is elindítva a hagyományőrzés mellett, megszólítva a legkülönbözőbb korosztályokat.

A Hagyományok Házával is folyamatban van az együttműködés 2017 óta, ez a Hagyományok Háza – Vajdaság nevű hálózat, mely az alapszervezet szakmai segítségével az itteni elképzelések szerinti különböző, már meglévő projektekhez, programokhoz próbál plusz szakmai tartalmakat kapcsolni. Ezek különféle, széles spektrumon működő képzések, rendezvények, digitalizációk stb. A fentieken túl pedig természetesen állandó jelleggel végezzük azokat a tevékenységeket, melyeket a megelőző években is folytattunk, a közgyűjteményekhez, képzésekhez, közművelődéshez kapcsolódóakat.

A határon túli partnerség azért is nagyon lényeges, mert ebből tudjuk mi is az új tudást megszerezni, behozni ebbe a régióba és kamatoztatni. Mindez nem lenne lehetséges, ha nem volna a Nemzetpolitikai Államtitkárság a magyarországi Miniszerelnökségen belül, és ha nem tudnánk szintén nagyon jól együttműködni a Magyar Nemzeti Tanáccsal is. Ők ketten jelentik azt a biztos hátteret, mely segít bennünket abban, hogy a munkánkat zökkenőmentesen tudjuk végezni. Kizárólag tartományi támogatásból biztosan nem tudnánk ennyi programot megvalósítani és a kollégákat megfelelően honorálni.

Gondi Martina a továbbiakban elmondta, minél többet járnak terepen, illetve minét több beérkező információhoz, kéréshez jutnak, annál könnyebben tudják összeállítani, hogy milyen képzésekre, projektekre van szükség a régióban. E hónapban például elindult náluk egy IPA-pályázat, a New Trad, mely által a népi építészetet mérik fel külső szakemberek segítségével a szegedi nagytáj régióban, mely ezt a területet is érinti. A kistelepüléseken készülnek felmérések 18 hónapon keresztül az építészeti örökségről, megállapítva, mi minden lenne fontos a faluképek változatlanságának megőrzéséhez, és melynek végeredménye egy kiadvány lesz.

Ami az intézet kiadói tevékenységét illeti, a legaktuálisabbakat tekintve még a tavasszal megjelenik náluk Féja Géza Atyámfiai című, fontos kordokumentumokat egybegyűjtő kötete Mák Ferenc szerkesztésében, a minap került ki a nyomdából egy jelentős helytörténeti munka, Pénovác Antal Pacsér című, magas szakmai szinten megírt monográfiája hangzó melléklettel (mely remélhetőleg jó példával fog szolgálni a többi település számára is), ezeken túl megjelenés előtt áll még többek között Czékus Géza szerkesztésében egy szilágyi kántor által összegyűjtött, halotti búcsúztatókat tartalmazó kézirat, illetve egy a szabadkai-palicsi temetőkben elhantolt, jeles vajdasági magyar személyiségekkel foglalkozó munka, Bicskei Zoltán dzsesszről szóló írásainak gyűjteménye és Roginer Oszkár tanulmánykötete a jugoszláviai magyar irodalom tereiről, Csonka Ferenc évfordulós katonadal-gyűjteménye az első világháborúból pedig CD-n fog megjelenni szintén a VMMI kiadásában.

Az értéktáras munka is gőzerővel folyik tovább, szintén az NMI-vel együttműködve. Továbbra is motiválják a települések értéktárbizottságait a folyamatos működésre. Tavasszal Lakiteleken zajlik majd egy nagy konferencia ezzel kapcsolatban, ahol néhány vajdasági értéktár is be fog mutatkozni. Az egyik legfontosabb cél jelenleg, hogy nálunk is elinduljanak a hungarikummá nyilvánítások az értékeink között. Az aracsi pusztatemplom esetében ez már folyamatban van.

Ami az intézet által szervezett programokat illeti, nehéz lenne az összeset felsorolni; a VMMI vezetője az évfordulós megemlékezéseket emelte ki, például a 48/49-es szabadságharc évfordulóját, melyre egy diákoknak szóló, nagyszabású vetélkedővel, valamint egy, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társasággal és a magyarországi Hadtörténeti Intézettel közösen szervezett, áprilisban Topolyán megtartott konferenciával készülnek. Ugyanígy emlékeznek meg az első világháború befejezéséről is egy vándorkiállítással és rendhagyó történelemórákkal. Fontos céljuk, hogy mindezen programokkal a fiatalabb generációkat is megszólítsák.

Nyitókép: Gondi Martina