2024. április 18., csütörtök

A japán cégek idei nyeresége 27 százalékkal nőhet

A tőzsdén jegyzet japán cégek átlagos profitja 27 százalékkal mintegy 27 ezer milliárd jenre (256 milliárd dollár, 100 jen=233,36 forint) nőhet a március végén záródó pénzügyi évben.

A Nikkei japán gazdasági lap vasárnapi cikke szerint a nyeregnövekedést részben az eladások bővülésével sikerül elérni. A lap szakértők számításaira hivatkozva azt írta, hogy a vizsgált 1500 japán vállalat bevétele éves összevetésben 7 százalékkal, 561 ezer milliárd jenre (5,1 ezer milliárd dollár) nő.

Elemzők szerint több japán cég adózott eredményét növeli a decemberben elfogadott amerikai adóreform. Így például a Softbank japán távközlési és informatikai konszern 687 milliárd jen (6,3 milliárd dollár) plusz profitra tett szert.

Szakértők szerint a március végével záródó pénzügyi évben jól szerepelnek egyebek között a járműipari cégek. Így például a Toyota Motor a tartósan bővülő európai és amerikai keresletnövekedés hatására február elején azt közölte, hogy éves profitja 2,4 ezer milliárd jen (20 milliárd dollár) lesz, ami 31,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál.