2024. március 29., péntek

Még egy „látványosság” Nagybecskereken?

Újabb fordulatot vett a nagybecskereki vízi szórakozóhely körüli huzavona: földterület jogellenes elfoglalása miatti gyanúval letartóztatták N.N. (1959) nagybecskereki lakost, közölte minap a helybeli rendőrség. A közlemény szerint N.N. 2017 júliusától októberig, valamint ez év januárjában, törvénytelen módon, az illetékes szervek jóváhagyása nélkül vett birtokba földterületet Nagybecskereken, a hármas számú Béga-tavon, amely viszont a Szerb Köztársaság tulajdonában van, a használója pedig a Vajdaság Vizei közvállalat. A gyanúsítottat azonban gyorsan szabadlábra helyezték. Mint kiderült, nem is tartóztatták le, hanem csak „előállították”, mivel állítólag nem ment el a kommunális felügyelőség (többszöri) beidézésére.

Közben bűnvádi feljelentést tettek három kommunális felügyelő (M.J., Ž.B., és G.C.) ellen. Őket azzal gyanúsítják, hogy a polgárok figyelmeztetése ellenére nem intézkedtek a beruházóval szemben, aki jogtalanul foglalt el közterületet a vízi szórakozóhely építése céljából.
Közleményben reagáltak a történtekre a Kisamerika helyi közösség polgárai is. Szerintük a történtekért a beruházó csak önmagát hibáztathatja, elsősorban azért, mert nem tartotta be a törvényszabályokat. A környéken élő polgárok már 2014 óta próbálják meggátolni azt, hogy vízi szórakozóhely legyen a Béga-tavon. Szerintük ugyanis egy ilyen létesítmény semmiképpen nem illeszkedik be a környezetbe, ahol középiskolák vannak, van általános iskola, óvoda, napközi, sportpályák. A környék építészeti szempontból a város legszebb része, melyet a Kishíd, az Igazságügyi palota, a Református templom, a Zárda ékesít. A környezetvédők pedig arra figyelmeztetnek, hogy kis felületű tóról van szó, amelynek a tisztasága már így is vitatható. A polgároknak sikerült elodázni a tutaj vízre bocsátását, majd bíróságra került az ügy.
Három évig tartó pereskedés után a tóba helyezték a tutajt. Tavaly ősszel úgy tűnt, hogy a Fellebbviteli Bíróság pontot tett az ügyre: a környezetükért aggódó polgárokkal szemben a beruházó javára döntött. A bíróság szerint a pert indító 52 polgárnak nem sikerült bebizonyítania azt, hogy a leendő létesítmény működtetése környezetkárosító következményekkel járna. Az ítélet szerint a beruházónak (akkor) megvolt minden engedélye is.

„A szükséges engedélyek a kezdetektől megvoltak. Kibírtam a két-három évig tartó bírósági eljárást, a javamra született meg az ítélet, és elkezdtem az építkezést. Minden létező felügyelőség átvizsgált bennünket. A létesítmény szép lesz, és nem okoz semmilyen kellemetlenséget a Kisamerika lakótelep lakóinak. Nem lesz zajos. Most mindent mesélnek: »rudak«, »klubok«, »lövöldözések«. A szennyvízzel sem lesz gond. Ez egy hangulatos hely lesz a fiatalok számára, egy sportkávézó, kis konyhával. Bízom benne, hogy a következő hónapokban megnyitom. Sietünk, amennyire csak lehet” – nyilatkozta akkor Nikola Novaković beruházó/vendéglős, akinek a muzslyai homokos tavon már van egy hasonló létesítménye.
A vendéglős munkához látott, közben pedig azzal fenyegetőzött, hogy most ő pereli be a szerinte vele ok nélkül „gáncsoskodó” polgárokat, ami neki nagy anyagi kárt okozott.
A tutajt az egykori Révkapitányság épületénél építették meg, ahonnan a múlt héten – az éj leple alatt – átvontatták a bíróság épülete közelébe. Akkor következett az újabb fordulat. Az történt ugyanis, hogy a létesítmény nem készült el 2017. december 31-ig, a törvényszabályok módosításával pedig ez év január elsejétől már nincs érvényben az erről szóló korábbi szerződés. Gyakorlatilag az elejétől kellene indulni az eljárásnak, amit a korábbi módon már nem is lehet(ne) véghezvinni. Ráadásul az is kiderült, hogy a megépített tutaj formája nem tesz eleget a Műemlékvédő Intézet által megszabott követelményeknek.
A kérdés most az, hogy mi lesz a vízbe helyezett tutajjal. A vízi szórakozóhelyről szóló szerződés 2017. december 31-étől semmis. A törvény szerint ettől a dátumtól számítva három hónapon belül kell(ene) eltávolítani a tutajt. Hogy ez megtörténik-e majd, vagy esetleg egy újabb fordulat (például újabb per) lesz, azt nehéz megjósolni. Lehet, hogy a folyó nélküli híd közelében Nagybecskerek egy újabb „látványossággal” gazdagodik?