2024. április 16., kedd

Játéktól a mesterségig

A Hagyományok Háza Hálózat vándorkiállítása Topolyára érkezett

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a topolyai Művelődési Ház közös együttműködésével szerdán Topolyára érkezett a Játéktól a mesterségig elnevezésű kiállítás. Szabadka, Zenta, Temerin és Kisorosz után Topolya ötödik helyszínként ad otthont ennek a kiállításnak.

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata egy évvel ezelőtt kezdte meg a munkáját azzal a céllal, hogy segítse a hagyományőrzés és a népművészet területén tevékenykedők munkáját. Nem csak a kézműveseket értve ez alatt, hanem a néptánc, a népzene művelőit is.

A kiállítást Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa nyitotta meg. Megnyitó beszédében elmondta, hogy a Hagyományok Házában kézműves oktatás is folyik. Vannak kétéves képzések, és szakmát adnak a résztvevőknek. Ugyanakkor rövidebb képzéseket is szerveznek, amelyek továbbképzések, vagy olyan tanfolyamok, melyeken az adott kézművesség alapjait lehet elsajátítani. A kiállított tárgyak is ezen kézműves képzések hallgatóinak munkáiból kerültek ki.

– A kiállításon sokféle tárgyat, sokféle anyagot és sokféle technikát láthatunk, azonban egy egységes szemlélettel találkozhatunk. Hagyományos technikákkal, hagyományos anyagokból olyan tárgyakat készítünk, amelyeket be tudjuk illeszteni a mindennapjainkba, beleillenek napjaink tárgykultúrájába. Vannak itt olyan tárgyak, amelyeken semmilyen díszítést nem láthatunk, mert az anyag és a forma harmóniája teszi igazán széppé a tárgyat – mondta megnyitó beszédében Vázsonyi Csilla.

A vajdasági Hagyományok Háza Hálózat által szervezett képzéseken a résztvevők nem csak a kézművességgel foglalkoznak. Ezenkívül általános néprajzot, művészettörténetet, szakrajzot és vállalkozásismeretet is tanulnak. Ennek köszönhetően nem csak a szép, esztétikus tárgyak elkészítését tanulhatják meg, hanem ahhoz is megfelelő ismereteket kapnak, hogy az általuk választott szakmából esetleg megélhetést is kovácsolhassanak.

A kiállítás február 21-ig megtekinthető a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében.