2024. április 23., kedd

Hozzáfognak a kerékpárút építéséhez

A Nagybecskerek–Temesvár közötti út befejezésének a határideje 2021.

Remélhetőleg még az idén elkezdődik a Nagybecskereket Temesvárral összekötő kerékpárút innenső szakaszának az építése. A román oldalon ugyanis még 2015-ben átadták a Temesvár és Ótelek közötti, mintegy 37 km-es szakaszt.

A román oldalon már 2015 óta bringázhatnak (Fotó: Kecskés István)

A román oldalon már 2015 óta bringázhatnak (Fotó: Kecskés István)

A kerékpárút a Béga folyó töltésén halad. Két méter széles, burkolata három rétegből áll, nyolc pihenővel és a folyó vízszintjétől 2,5–4,5 méterrel magasabban fekszik.
Duško Radišić nagybecskereki alpolgármester közölte, hogy miután – államközi szinten – megoldódott a határátkelő kérdése (a kishatár-átkelő Szerbittabé és a romániai Ótelek között épül), így hamarosan kiírják a versenypályázatot a kerékpárút Nagybecskerektől Szerbittabéig vezető szakaszának a kivitelezésére. A tisztségviselő reményei szerint az év végén hozzáfognak a munkálatokhoz.
A Béga-csatorna mentén a Nagybecskerek és a Temesvár közötti kerékpárút építésének a 85 százalékát határon átnyúló IPA-pályázatból biztosították. A projektum vezetője a román fél, Nagybecskereknek pedig partneri szerepe van. A bánáti régió két nagyvárosát összekötő út hossza mintegy 75 km. Ebből 37 km a román oldalon, a többi a vajdasági oldalon van. Ez utóbbiból eddig hét kilométernyi szakaszon – Nagybecskerek és Bégafő(Klek) között – van már kerékpárút.
A román oldalon – Ittabé közelében – megkezdődött a határátkelő építése is. A kerékpárút teljes szakaszának a befejezése után remélhetőleg folytatódik majd a Béga újjáélesztése, elsősorban a meder iszaptalanítása, amivel a folyó hosszú idő után újra hajózhatóvá válik.
A csatornán zajló személy- és áruszállítás a régió gazdasági fejlődésének a motorja volt a XIX. század végén és a XX. század elején. Akkor az európai szinten is egyedülálló bánsági csatornarendszer megteremtette a vízi kapcsolatot Nyugat-Európa és Bánság között. Nem véletlen, hogy a Béga-mentén épülő kerékpárút építésével egy időben sokat emlegetik a Temesvár és Nagybecskerek közötti hajózás visszaállításának a lehetőségét. A Béga-csatorna potenciáljának a kiaknázását remélhetőleg előbbre viszi a tény, hogy Temesvár 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz.