2024. április 24., szerda
XXIII. TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG

Délben lobban fel a láng

A mai megnyitóval rajtol hivatalosan a nagyszabású rendezvény – Jégtekében tartották meg az első versenyeket – Holnap rajtolnak a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók
Dél-koreai önkéntesek a fehér tigris Szuhoranggal, a téli olimpia kabalafigurájával (FOtó: Beta/AP)

Dél-koreai önkéntesek a fehér tigris Szuhoranggal, a téli olimpia kabalafigurájával (FOtó: Beta/AP)

A hivatalos edzésekkel, valamint a jégteke (curling) és síugrásban a normálsánc (109 m) selejtezőjével tegnap már benépesültek a pjongcsangi téli olimpiai játékok létesítményei, a nagyszabású rendezvény azonban hivatalosan csak ma kezdődik meg a közép-európai idő szerint déli 12-re kiírt megnyitóünnepséggel, amelyen meggyújtják az olimpiai lángot, és várhatóan Mun Je-in koreai elnök megnyitottnak nyilvánítja az ötkarikást.

A téli olimpia honlapja szerint 93 ország sportolói érkeztek meg az olimpiai játékok színhelyére. Ennek több mint a fele európai ország, szám szerint 50, Ázsiából 20, Amerikából 12, Afrikából 8 és Óceániából 3 ország képviselői lépnek fel.

Szerbiát 4, Magyarországot 19 sportoló képviseli. A szerbiaiak alpesi síelésben és sífutásban vetélkednek. Előbbi sportágban Nevena Ignjatović, Marko Vukičević, Marko Stevović, utóbbiban pedig Damir Rastić szerepel. Legjobb helyezésre a világkupában is az utóbbi időben egészen jól szereplő Ignjatovićnak van kilátása.

Kónya Zsófia, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Bácskai Sára Luca és Jászapáti Petra (balról jobbra) rövid pályás gyorskorcsolyázók a pjongcsangi téli olimpián a kangnungi olimpiai faluban (Fotó: MTI)

Kónya Zsófia, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Bácskai Sára Luca és Jászapáti Petra (balról jobbra) rövid pályás gyorskorcsolyázók a pjongcsangi téli olimpián a kangnungi olimpiai faluban (Fotó: MTI)

A 19 magyar közül tízen rövid pályás gyorskorcsolyázásban szerepelnek. Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Oláh Bence és Knoch Viktor egyben a legnagyobb reménységek is az éremszerzésre. Alpesi síelésben Dalibor Samsal, Kékesi Márton, Hozmann Szonja és Maróty Mariann, sífutásban Szőcs Emőke és Kónya Ádám, műkorcsolyázásban Tóth Ivett, síakrobatikában Swaney Elizabeth Marian, gyorskorcsolyázásban pedig Nagy Konrád az induló. A rövid pályás gyorskorcsolyázók holnap kezdenek, amivel az első magyar olimpiai fellépők lesznek.

Elsőként a jégtekézők vegyes párosai kezdték meg a versenyzést tegnap. A sorsolás úgy hozta, hogy a téli sportok két nagyhatalmának, az USA-nak és az oroszoknak a párosa játssza le a meccsét, és az amerikaiak nyertek 9:3-ra. A síugrók előselejtezőjét a német Andrea Wellinger nyerte honfitársa, Richard Freitag és a norvég Johann André Forfang előtt, több híresség pedig, mint Daniel-André Tande, Kamil Stoch és Stefan Kraft, visszafogottan kezdtek, mintha a szombati, már érmekért folyó csatározásokra tartalékolnának.

Az első érmeket Pjongcsangban szombaton osztják ki, az eddigiek során pedig a legsikeresebbek az oroszok (a Szovjetunió érmeivel együtt) 123 arannyal, akiket a norvégok követnek 118, valamint az amerikaiak 96 bajnoki címmel.