2024. március 28., csütörtök

Közadakozásból gyűlt össze a pénz a szivárványcsaládokról szóló horvát gyerekkönyvre

Néhány órával a közösségi adománygyűjtő kampány elindítása után összegyűlt a pénz ahhoz, hogy újabb kiadásban jelenjen meg Horvátország és a térség első, az úgynevezett szivárványcsaládokról szóló, gyerekeknek szánt képeskönyve.

Az én szivárványcsaládom című képeskönyv kiadója, egy azonos nemű szülőket tömörítő zágrábi egyesület csaknem nyolcezer dollárnak megfelelő összeget gyűjtött össze pénteken egy nap alatt. Ebből a pénzből újabb ezer példányt tudnak nyomni az ingyenesen terjesztett képeskönyvből, és még arra is futja, hogy ugyanekkora példányszámban kiadjanak egy hasonló témájú kifestőkönyvet is.

A Dugine Obitelji (Szivárványcsalád) egyesület által publikált kiadvány olyan gyerekekről szól, akik azonos nemű szülők alkotta családban nőnek fel. A könyv heves reakciókat váltott ki Horvátországban, egy dalmáciai karneválon például a könyv egy kinagyított hasonmását elégették mint a gonosz jelképét.

A február 4-én a Split mellett Kaštelában végrehajtott jelképes könyvégetést az oktatási miniszter és a gyermekjogok szószólója is élesen elítélte, melegszervezetek pedig feljelentést tettek gyűlöletre és erőszakra felbujtás miatt.

Nem szabad a gyerekeket olyan példákkal nevelni, amelyekben a gyűlöletet, a kirekesztést, a könyvégetést tüntetik fel megoldásként - hangoztatta Blaženka Divjak oktatási miniszter. Helenca Pirnat Dragičević gyermekjogi ombudsman szerint a kastelai "könyvégetéssel" a felnőttek újabb rossz példát mutattak a gyerekeknek a különbözőséghez és a könyvekhez való viszonyból.

A kaštelai farsangról készült videón látható, amint a tömeg előre tapssal fejezi ki egyetértését a vitatott képeskönyvet jelképező tabló elégetésével. A tablón, akárcsak a könyv borítóján, az apu+apu és az anyu+anyu szavak olvashatók szívecskékbe rajzolva.

A horvátországi karneválokon hagyományosan kiválasztanak egy szimbólumot minden rossz és az elmúlt év bajainak jelképeként, amelyet elégetnek, majd a tengerbe dobnak, Kaštelában tehát idén a szivárványcsaládok jelképeztek minden rosszat.
Horvátország 2014 óta elismeri az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát.