2024. április 24., szerda

„A bankok nem szegnek törvényt”

A bankok egyesületének képviselője értetlenül áll a bírósági ítélet előtt

Veroljub Dugalić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára megerősítette, hogy a bankoknak jogukban áll megfizettetni a hitelek felhasználóival a hitelkérvények elbírálásának költségeit. Szavai szerint ezeket a költségeket, illetve a díjszabásnak a módját szerződésben kötelesek szabályozni a felek.

Dugalić mindezt a belgrádi Fellebbviteli Bíróság azon döntésével kapcsolatban fejtette ki, amelyben a bíróság kimondta: a banknak, amely alperesként jelent meg a peres eljárásban, nem állt volna jogában megfizettetni ügyfelével – a felperessel – az általa igényelt hitelnek a kezelési költségeit. Ítéletében a Fellebbviteli Bíróság a kötelmi viszonyokról szóló törvényre, azaz annak 1065. szakaszára hivatkozott, ugyanakkor a bankok és az ügyfeleik közötti hitelviszonyt két másik törvény is szabályozza, emelte ki belgrádi sajtótájékoztatóján Dugalić. Mint hozzátette, a kötelmi viszonyokról szóló törvény 1065. szakasza kimondja, hogy a bank a jóváhagyott hitel összegére kamatot számol fel, a törvény következő szakaszát viszont figyelmen kívül hagyta a bíróság. Ebben a szakaszban az áll, hogy a hitelszerződésben a felek a hitel összegét, a kamatot és a hitel jóváhagyásának a feltételeit rögzítik – magyarázta Dugalić, mondván: egyébként is, a szakasz, amelyre ítéletében a Fellebbviteli Bíróság hivatkozik, nem tiltja a kezelési költség megszabását.

A bankok és a hitelfelhasználók közötti viszonyt a kötelmi viszonyokról szóló törvénynél sokkal részletesebben szabályozzák a bankokról és a pénzügyi szolgáltatások felhasználóinak védelméről szóló törvények – mondta a folytatásban Dugalić, aki szerint sokan visszaélnek a Szerbiai Nemzeti Bank tavalyi ajánlásával, hogy a bankok egységesítsék szolgáltatásaik díját. Nincsen egyetlen olyan ország az Európai Unióban sem, ahol a bankok ne fizettetnék meg a hitelfelhasználókkal a hitelkérvények elbírálásának a költségeit – nyomatékosította Dugalić.