2024. április 25., csütörtök

A jövő tudása a programozás

Február végén nyílik meg a Logiscool programozóiskola zentai tagozata

A diák életkorához és tudásszintjéhez igazodó, egyedi, saját fejlesztésű oktatási platformot és programozási nyelvet alkalmazó, a 7 és 15 év közötti gyermekeket és fiatalokat az algoritmikus gondolkodás sajátosságaival megismertető programozóiskola nyílik Zentán, a Fő tér 6. szám alatt található üzletközpontban, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A projektum részleteiről Barsi Anita, a Logiscool Senta vezetője nyilatkozott lapunknak.

Barsi Anita (Máriás Endre felvétele)

Barsi Anita (Máriás Endre felvétele)

– A Logiscool programozóiskolára egy Budapesten élő barátnőm hívta fel a figyelmemet, aki kiemelte, ez az iskola napjainkban annyira népszerű, mint amilyenek néhány évvel ezelőtt a nyelviskolák voltak. Az mindenki számára egyértelmű, hogy az idegen nyelvek ismerete óriási előnyt jelent, ezért nagyon sok szülő fontosnak tartja, hogy ilyen tudást biztosítson a gyermekének. A digitális írástudás a huszonegyedik század idegen nyelve, hiszen digitális világban élünk, a munkánk és a hétköznapi teendőink nagy részét digitális eszközök segítségével végezzük, sőt a legnépszerűbb játékok is digitálisak. Gyermekeink már ebbe a világba születtek bele, nekik teljesen természetes, hogy okoseszközöket használnak, éppen ezért rendkívül fontos lenne, hogy megtanulják azokat aktívan használni. A jövő tudása ugyanis minden kétséget kizáróan a programozás. Még aznap felvettem a kapcsolatot Breuer Anitával és Csitári Gyulával, a Logiscool alapítóival, valamint Lőrincz Szilviával, a cég nemzetközi üzletfejlesztési menedzserével, akik nyitottak voltak az együttműködésre, és nagyon örülök annak, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával elhozhattam ezt a lehetőséget Zentára, a szülővárosomba – hangsúlyozta lapunknak Barsi Anita, hozzátéve, a Logiscool dinamikusan növekvő hálózat, amely négy éve nyitotta meg az első iskoláját Budaörsön, ma pedig már több mint negyven helyszínen van jelen. A zentai tagozat megnyitásával Szerbia nyolcadik országként csatlakozik a hálózathoz, amely nemrég elnyerte a Magyar Franchise-szövetség Brand Innovation Díját.

– A Logiscool nem hagyományos oktatási intézmény, hanem olyan kiegészítő képzést nyújtó, iskola utáni elfoglaltság, amely az élet minden területén hasznos tudást ad a gyermekeknek. Nem gondoljuk azt, hogy a diákjaink közül mindenki programozó lesz, de azt valljuk, hogy mindenkinek hasznos lesz az a tudás, amelyet nálunk szerez, akármilyen területen helyezkedjen is el a későbbiek során, hiszen a jövő munkahelyei egyre nagyobb mértékben fognak megkövetelni valamilyen szintű számítástechnikai tudást. Mindenekelőtt az algoritmikus gondolkodás sajátosságaival ismertetjük meg a gyerekeket. A legóhoz hasonló, színes blokkokból álló, egyszerű módszerekkel kezdünk, majd a gyerekek ezek segítségével egy számítógépes játék fejlesztése során sajátítják el a programozási alapfogalmakat. Már az első órán kész, működő játékokat tudnak létrehozni. A Scoolcode olyan egyedi, saját fejlesztésű oktatási platform és programozási nyelv, amelyet kifejezetten a programozás tanítására hoztak létre, és amely alkalmazkodik a diákok életkorához, illetve tudásszintjéhez is – magyarázta Barsi Anita. A Logiscool 7 és 15 év közötti diákoknak kínál programozó kurzusokat.

– Az oktatás korosztály szerint kialakított csoportokban zajlik, ugyanis a diákok a kortársaikkal együtt tudnak a leghatékonyabban tanulni és a legeredményesebben fejlődni. Második-harmadik, negyedik-ötödik és hatodik–nyolcadik osztályosok kerülhetnek egy csoportba. Hat–tizenkét fős csoportokban oktatunk, a diákoknak saját laptopjuk van, a munka színes, modern környezetben zajlik, ami nagyon inspirálóan hat rájuk. Az oktatók lelkes egyetemisták vagy kiemelkedően tehetséges középiskolások, akik korban és mentalitásban is közel állnak a diákokhoz, ugyanakkor a legfrissebb, legkorszerűbb tudást hozzák el számukra – emelte ki a Logiscool Senta programozóiskola vezetője.

A kurzusaik február 26-ától indulnak, előtte nyílt napokat tartanak, amelyek keretében a gyermekek és szüleik megismerkedhetnek az iskolában folyó munkával és az általuk képviselt irányelvekkel is. A nyílt napokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a www.logiscool.com/rs honlapon, ahol további információk is találhatók.