2024. április 19., péntek

Látószögtágítás a Tanyaszínháztól

Az Újvidéki Színházban kedden este bemutatták a Tanyaszínház és a Civil Társadalom-fejlesztési Központ közös projektumának eredményét, az LGBTIQ személyek helyzetével foglalkozó, magyar és szerb nyelvű előadást. Az érzékeny társadalmi témákkal foglalkozó előadást hét városban mutatták be: Zentán, Szabadkán, Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Belgrádban, Nišben és kétszer Újvidéken. Felmérések is készültek ezekben a városokban, melyek eredményeiből tanulmányt állítanak majd össze.

– Az előadás előtt és után kikértük a közönség véleményét arról, miként vélekednek azokról a témákról, amelyeket az előadásban feszegetünk. A nyolc lejátszott előadás után elmondhatom, hogy a nézőktől pozitív visszajelzést kaptunk. Sehol sem találkoztunk ellenszenves véleménnyel, akár a tematika, akár a mellékszálak iránt. Az egyetlen negatív dolog ami érintett bennünket az volt, hogy az egyik városban helyszínt kellett változtatnunk, hiszen közölték velünk, ilyen tematikájú előadással nem fogadhatnak be bennünket. Ez az eset is belekerül a tanulmányba – mondta Gombos Dániel, a Tanyaszínház alelnöke.

Terék Anna Víg könnyek násza című darabját Lénárd Róbert dramaturg monológokkal egészítette ki, az előadást Puskás Zoltán rendezte.

– Az előadással azt szerettük volna bemutatni, hogy a közeg mennyire tudja a szexuális értelemben vett kisebbséget, vagy bármilyen más szempontból vett másságot elfogadni. E projektum szépsége az volt, hogy az emberek az előadások után igenis akartak beszélni a témáról, és belemélyedtek a tematikába – hangsúlyozta Puskás Zoltán. Az előadás lényege annak kipuhatolása, hogyan reagál a közönség a látottakra.

– Ezek olyan témák, amelyekről beszélni kell. Az előadás senkit sem hagyott hidegen. Jó reakciókkal szembesültünk és úgy gondolom, sikerült tágítani a közönség látószögét – mondta Pongó Gábor színész. A projektum megvalósítását az Európai Unió szerbiai küldöttsége támogatta. A tanulmányok eredményeit hamarosan könyv formájában publikálják.