2024. április 24., szerda

A vállalkozók érdekeinek szolgálatában

Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesületének a története talán csak kevesek számára ismert annyira, hogy tudja, egészen az 1800-as évekre nyúlik vissza. Az 1887-ben még Iparos Egyesületként működő szervezet az akkori iparosokat tömörítette. 2002-ben jegyezték be a Körzeti Gazdasági Kamaránál, és ettől fogva hivatalosan is Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesületeként működik. 2016-ban jegyezte be az egyesületet a Szerbiai Gazdasági Kamara.

Ha mindent egybevetünk, az idén 131 éves múltra visszatekintő egyesület napjainkban olyan munkát végez, amire nagy szükség mutatkozik a vállalkozók körében. A közös érdekek képviselete, szakmai segítségnyújtás, a jogszabályok értelmezése, képzések, konzultációk szervezése, mind-mind olyan dolgok, amelyekre hatványozottan szükség van, és amit egy nonprofit szervezet, civil egyesület vállalt magára, nagyban megkönnyítve ezzel a tagsága, valamint a hozzá fordulók életét. Az egyesületet Topolya Község Önkormányzata támogatja.

Emellett aktívan részt vesznek a város, illetve a község területén zajló rendezvények szervezésében is. 2015 óta az EXPO kiállítás társszervezői, de a Topolyai Napok rendezvényeinek szervezésében is szerepet vállaltak.

Vanyúr Gabriella, az egyesület titkára számolt be a Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete tevékenységéről:

– A különféle vállalkozások fejlődésével egyre nagyobb igény mutatkozott egyesületünk munkájára. Most már nemcsak az iparosok és a kézművesek csoportját öleli fel, hanem minden olyan személyt, aki vállalkozást indított. A bejegyzett vállalkozók fordulhatnak hozzánk segítségért, illetve azok is, akik a jövőben szeretnének vállalkozást indítani. Ez utóbbiak számára nagyon fontos, hogy informálódhassanak arról, hogyan kell bejegyeztetni a vállalkozást, illetve mely lépések szükségesek ahhoz, hogy az adott vállalkozás sikeresen elindulhasson és működhessen. Statisztikailag kimutatható, hogy a vállalkozások nyolcvan százaléka zár be az első év után. Mindez elkerülhető, illetve csökkenthető, ha a vállalkozó a megfelelő információk birtokában indítja el a vállalkozását. A helyi termékek számára pedig továbbra is segítünk a Helyi Termék védjegy megszerzésében.

A Vállalkozók Egyesülete a tanácsadáson kívül azzal is foglalkozik, hogy olyan személyekhez irányítja a hozzá fordulókat, akik további segítséget, útmutatást nyújthatnak a vállalkozók számára. Nagy szerepet játszanak az információáramlásban, valamint abban, hogy bizonyos pályázatok között könnyebben kiigazodhassanak a vállalkozók. A tanácsadás és a segítségnyújtás mellett mással is foglalkoznak.

– Természetesen kellemesebb dolgokkal is foglalkozunk, nem csupán a problémák megelőzésével és megoldásával. Egyesületünk tagjainak a gyermekei és unokái részére télapóvárást szoktunk szervezni, valamint hagyományosan már hosszú ideje rendszeresen megszervezzük a vállalkozók bálját is. Erre a bálra február 17-én kerül sor. Már hagyomány, hogy kiemeljük a legsikeresebb vállalkozókat, és megajándékozzuk őket. A bált a Gurman vendéglőben tartjuk, 20 órai kezdettel. Jelentkezni február 9-ig lehet, a helyek száma korlátozott, így aki még jelentkezni szeretne, mielőbb tegye meg a Vállalkozók Egyesületének irodájában, a Tito marsall utca 30. alatt. A belépőjegy ára 1000 dinár. Természetesen a vállalkozók bálja sem lehet meg támogatók nélkül. A bál fő védnöke a Capriolo, de támogatja a Makói Hagymatikum Fürdő, a SAT-TRAKT telekommunikációs vállalat, valamint az EM Commerce cég. Az est folyamán tombola is lesz, több mint nyolcvan ajándék talál majd gazdára – árulta el az egyesület titkára.