2024. április 20., szombat

Tizenöt felhasználója van a melegedőnek

Egész évben lenne igény egy befogadóhelyre

Szabadkán az Újfalu helyi közösség épületében, a Gaj utca 50. szám alatt január 17-én megnyílt az ideiglenes melegedő. Itt a hajléktalanok és a szociálisan veszélyeztetett emberek találhatnak menedékre a hideg időben. A felhasználók a Szociális Központ beutalásával tudják használni a melegedőt. A huszonnégy órás nyitva tartás idején reggel héttől délután háromig a Vöröskereszt illetékesei, a nap többi részében a Caritas önkéntesei tartanak ügyeletet. A napokban ellátogattunk a melegedőbe, ahol Miodrag Varóval, a Vöröskereszt szabadkai szakmunkatársával és két felhasználóval beszélgettünk.

– A város 2018-ra 407 ezer dinárt hagyott jóvá a melegedő működtetésére. A Vöröskereszt a teljes logisztikát biztosítja, huszonöt ágyat tiszta ágyneművel, ruházatot, a személyes és kollektív higiénia fenntartására szolgáló termékeket, ugyanakkor a Népkonyhában napi három étkezéshez készítik el az élelmet a melegedő felhasználóinak. Egész nap meleg italok és esetenként gyümölcs is kerül az asztalra. Jelenleg tizenöten veszik igénybe az említett szolgáltatásokat, a többségük visszatérő. Tavaly 32 felhasználónk volt, tekintettel arra, hogy több mint két hónapig tartotta magát a kemény tél. A felhasználók főként középkorú, 40 és 60 év közötti férfiak, mindössze hárman idősebbek 70 évnél. A melegedőt bármikor elhagyhatják a felhasználók, ugyanis szabad kijárásuk van. A közelmúltban orvosi vizsgálatra került sor, a felhasználók légúti és gyomorpanaszokra kaptak gyógyszereket, valamint nyugtatókat, attól függően, hogy milyen betegségük van. Egész évben lenne igény egy ilyen jellegű szolgáltatásra, csak sajnos nincs rá anyagi fedezet – mondta Miodrag Varo.

A szálláson tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak a rászorulóknak, ezenkívül téli ruhát is kapnak mindazok, akiknek szükségük van rá. A Vöröskereszt munkatársainak hatáskörébe tartozik a házirend betartásának felügyelete, mint megtudtuk, az idén nem volt semmilyen incidens a felhasználók között. Ottjártunkkor csak néhányan tartózkodtak bent, ők televíziót néztek vagy újságot olvastak.

Bogdan, az egyik felhasználó elmondta, hogy először veszi igénybe a melegedő szolgáltatásait. Bízik benne, hogy a Szociális Központ talál neki otthoni elhelyezést, ugyanis ő már hetvenéves és munkaképtelen. Kedvenc elfoglaltsága a melegedőben a keresztrejtvényfejtés és az újságolvasás.

József már második éve veszi igénybe a melegedő szolgáltatásait. Egyébként az utcán él, vízvezeték-szerelő volt, de sajnos megbetegedett és alkoholproblémái is voltak. 58 éves, italgondjai már szerencsére nincsenek, de egyéb betegsége miatt munkaképtelen. A Szociális Központnál folyamatban van az otthonba való elhelyezése, első házasságából született lánya Németországban él, neki kellene fizetnie az elhelyezés költségeit. József elmondta, hogy van néhány hely, ahová elmegy fát vágni, meg segédkezni a ház körül, ebből él, mert nincs állandó jövedelemforrása.