2024. április 19., péntek

Ana Bukvić Ivkovićra emlékeztek

Szerda este a Szabadkai Városi Múzeumban előadásokat tartottak Ana Bukvić Ivković szabadkai festőművész emlékére. Ezzel a programmal zárult Ana Bukvić Ivković kiállítása, amely a Jugoszláviai festők és szobrászok művei a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében II. rész című tárlat részét képezte.

Az egybegyűlt közönséget Ninkov K. Olga köszöntötte, aki elmondta, hogy a festő sajnos két évvel ezelőtt elhunyt, éppen a Jugoszláviai festők és szobrászok művei a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében című tárlat első részének megnyitója előtt.

Ljubica Vuković Dulić művészettörténész előadásában Ana Bukvić Ivković életét és munkásságát mutatta be a szabadkai sajtóban megjelent írások alapján.

Miroslav Jovančić előadásában néhány emlékét osztotta meg a művésznőről a közönséggel, hangsúlyozva, hogy fiatal festőművészként nagy élmény volt számára, hogy egy ilyen jelentős festő mellett kezdhette el a művészeti pályáját.

Ana Bukvić Ivković művészetéről és alkotásairól Tina Nađ frissen diplomázott művészettörténész tartott előadást. A program végeztével Ninkov K. Olga felszólított mindenkit, akinek a tulajdonában van Ana Bukvić Ivkovićtól származó alkotás, jelezze azt a múzeum felé, hogy lefényképezhessék és ezzel segítsék, hogy elkészíthessék a festő műveinek katalógusát.