2024. április 20., szombat

Csaknem egymillió eurót költenek a Mérgesre

A törökbecsei önkormányzat Bajával közösen vesz részt egy árvízvédelmi IPA-pályázaton

Eurómilliókban mért károkat okoztak Törökbecsének a 2006. és 2010. évi nagy árvizek, amikor a Mérges (Ljutovo) jó minőségű termőföldjei és erdői kerültek víz alá.

A törökbecsei Tisza-sétány, a város egyik büszkesége (Fotó: Fehér Rózsa)

A törökbecsei Tisza-sétány, a város egyik büszkesége (Fotó: Fehér Rózsa)

Mérgesnél már alacsony, akár 500–550 cm-es vízállásnál is kiönt a Tisza, olykor évente kétszer is. Azzal, hogy a község a Duna partján fekvő Bajával közösen vesz részt a határokon átívelő Interreg-IPA programban, egy olyan munka veszi kezdetét, aminek köszönhetően belátható időn belül biztonságos nyári töltés épül majd a városban, és egy olyan hatékony, árvízveszélyre figyelmeztető Smart-monitoring rendszert vezetnek be, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a Tisza, de a Duna mentén lévő települések is idejében felkészülhessenek a vízszint emelkedésére.
Az önkormányzatok árvízvédelmi hatékonyságának növelése okos mérőeszközök alkalmazásával elnevezésű közös projektet nemrég mutatták be Törökbecsén, Branko Svilengaćin, Törökbecse alpolgármestere és a projekt menedzsere akkor elmondta: a Mérges-töltés nagyon rossz állapotban van, és ezzel a projekttel felmérik az állapotát, megtisztítják a növényektől, megerősítik rajta a kritikus pontokat, és munkagépeket szereznek be.
Ivan Bošnjak projekttag, a Városrendezés és Utak Közvállalat igazgatója szerint a töltés javítása és a töltés megerősítésére vonatkozó műszaki projektdokumentáció kidolgozása után újabb IPA-projekteken, valamint tartományi és köztársasági pályázatokon is indulnak, és csak akkor lehet megerősíteni a teljes töltést és kiépíteni azt az android monitoring rendszert, amellyel több ponton is mérik majd a vízállást, ha ezeken a pályázatokon sikerrel szerepelnek. Ezeket az adatokat egy árvízvédelmi központi rendszer fogja feldolgozni.
A legsúlyosabb árvíz 1970-ben sújtotta a várost, akkor a legmagasabb vízszint elérte a +785 centimétert. 1971 és 1990 között több helyen is javítottak a töltések állapotán, 1980-ban pedig átadták a várost védő 300 m hosszú töltést is, amely ma az ország egyik legszebb sétánya.
Törökbecsén a fő töltés és a Tisza között lévő védelem nélküli területen 870 hektár, a folyó szeszélyeinek kitett jó termőföld és 230 hektár erdős rész terül el. A tavaly októberben indult, elsősorban e terület megóvását szándékozó IPA-projekt várhatóan 2019 szeptemberében fejeződik be, és több mint 938 ezer euróba kerül.