2024. március 29., péntek

A lila különböző árnyalatai

Szombaton performansszal lepi meg a zentaiakat a fiatal fotóművész

Nagy Abonyi Davie, zentai fotóművész, három évvel ezelőtt jelent meg az egyébként csendes kisváros művelődési színterén, és egyedi hangulatot árasztó képeivel, valamint több mint 200 játékbaba felhasználásával készült művészeti installációjával nemcsak a község, hanem a régió művészeti színterén is helyet szerzett magának. A csendes fiatalember az elmúlt időszakban sem tétlenkedett, hanem újabb, egészen más jellegű bemutatóval igyekszik megragadni a Nagyérdemű figyelmét. Az egykori Borelli cipőbolt helyén nyílt kiállítóteremben megrendezésre kerülő esemény plakátján szereplő Lila felirat első látásra egyáltalán nem sokatmondó, de kérdésünkre válaszolva a művészpalánta elmesélte, hogy az idén, fotókiállítás helyett, egy performansszal lepi meg a zentai közönséget. Davie elmesélte azt is, hogy a performansz ötlete tavaly nyáron, egy horvátországi fellépés során fogalmazódott meg, amikor is rájött, hogy a fényképek helyett jelen pillanatban ezzel tudja leginkább kifejezni érzéseit. A fiatalember azt is elárulta, hogy maga a performansz egy olyan személy elveszítéséről szól majd, aki miatt fél éven keresztül egyfajta burokba került, s bizonyos tekintetben fél lábbal még mindig ebben érzi magát.

Davie kitért az esemény címére is, s elmondta, hogy az életében lévő legfontosabb embereket egyfajta szimbólumrendszerhez köti, ahol mindenkinek megvan a saját színe. Így a kérdéses személyt a lila színhez kapcsolta, amelyet vizuálisan is megjelentet, s az egész performanszot uralja majd különböző állomásokon keresztül, amelyet úgyszintén több részre bont le.

Davie első önálló kiállítása 2016-ban volt, amellyel azonkívül, hogy kifejezte az érzelmi világát, mindenekelőtt olyasmit akart adni a tárlatot megtekintő embereknek, amit ő az eddigi élete folyamán nem kaphatott meg, vagy pedig a társadalom tagadott meg tőle. Mindezt vissza akarja adni azoknak az embereknek, akik az utóbbi néhány évben úgyszintén nem kaphatták meg ezeket a dolgokat, s hozzá hasonlóan el voltak nyomva, s a fotóművész szerint a kiállításokat követően többen is jelezték, hogy megtalálták magukat az alkotásaikban.

– A „babakiállítás” megnyitója után többen is odajöttek hozzám, megnyíltak előttem, s olyan személyes, illetve családi történeteket meséltek el, amiről maga a kiállítás is szólt – ecsetelte, s elmondta, hogy számára óriási visszajelzés volt, s örült annak, hogy egy Zentához hasonló  városkában is hangot lehet adni olyan dolgoknak, amelyeket legtöbb helyen legszívesebben a szőnyeg alá söpörnek, s ez működni tud ebben a környezetben is. Davie a tavalyi év folyamán a Híd-kör fiatal művészeivel is kiállított a Néma dialógusban a világgal kiállítás keretén belül.

A zentai fotóművész szerint ez érdekes hangulatú kiállítás volt.

– Mindenki másképpen mutatta be a tárlat vezérfonalát, s egy háló alakult ki körülöttünk, mindenki felrakta a saját művét, a saját világát erre a hálóra, élmény volt végignézni ezeket az alkotásokat, s továbbra is szívesen részt vennék ehhez hasonló közös projektumokban – nyilatkozta.

Beszélgetőtársunk elújságolta azt is, hogy tavasszal levetítik a vele készült mélyinterjút is.

– Ez egy másfél órás film lesz, amelyben vágatlanul beszélek olyan dolgokról az életemben, amelyről eddig nem szóltam egy szót sem, mivel fiatalon nem éreztem úgy, hogy hangot tudok adni ezeknek – ecsetelte, s hozzáfűzte, hogy amikor ez az alkotás elkészült, úgy érezte, hogy ezt a zentaiaknak is mindenképpen be szeretné mutatni.

Nagy Abonyi Davie performansza február 10-én, szombaton, este hat órakor kezdődik az egykori Borelli cipőboltban.