2024. március 29., péntek

A sokszínűség nem önmagában való érték

Orbán Viktor: Nem akarunk sokszínűek lenni úgy, hogy összekevernek bennünket másokkal

Sikeres nemzetállamok nélkül nincs sikeres Európa, sikeres Európa nélkül nincs sikeres világ, sikeres városok sincsenek sikeres falvak és sikeres családok nélkül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Veszprémben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének 51. közgyűlésén, hozzátéve, „számunkra Magyarország az első”.

Kósa Lajos és Orbán Viktor (Fotó: MTI)

Kósa Lajos és Orbán Viktor (Fotó: MTI)

„Nektek is személyesen részt kell vállalni és segítenetek kell abban, hogy a magyar emberek meg tudják védeni Magyarországot” – szólította meg a jelen lévő polgármestereket a kormányfő.

A migráció ügyéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ is foglalkozik a világméretű migráció kérdésével, ami jelzi: nem magyar, még csak nem is európai ügyről van szó.

Hosszan beszélt arról, hogy a sokszínűség szerinte nem érték, hanem tulajdonság, és attól, hogy valami színes, sokszínű, még nem értékesebb annál, mint ami nem az.

„Nem akarunk sokszínűek lenni úgy, hogy összekevernek bennünket (...) másokkal”, „olyanok akarunk lenni, mint amilyenek 1100 év alatt itt, a Kárpát-medencében lettünk” – jelentette ki a miniszterelnök.

A migrációt veszélyes, rossz dolognak nevezte, amelyben Magyarország nem akar részt venni. Ezt pedig ki is kell mondani – folytatta –, ellenkező esetben ugyanis a nemzetközi viták, a „diplomáciai ravaszságok” „el fognak bennünket téríteni”, és „elveszítjük a jövőnket is”. „Végre

van jövőnk, van mit megvédeni” – hangoztatta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar vidék fejlesztése a nagyvárosok fejlesztése nélkül nem lehetséges. A vidéket csak virágzó megyei jogú városokkal lehet felemelni, ha ugyanis a városok gyengék, a falvak is azok – fogalmazott.

A kormányfő jelezte, hogy a Modern városok program után nagyjából kidolgozták a „középvárosok” fejlesztési programját is, majd a „fejlesztési vonatra” rá kell kapcsolni a „falvak szerelvényét” is. A Modern városok programot jellemezve azt mondta, hogy „a mi életünkben ilyen fejlesztés még nem volt”.

A miniszterelnök álhírnek minősítette azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint a mai kormány változást tervezne az önkormányzati világban. Kijelentette: a rendszer alkotmányos fundamentumai szilárdak, nem látja okát, hogy ezekhez hozzányúljanak. Sehol sem fognak önkormányzatot felszámolni, minden településnek lehet helyhatósága, még annak is, ahol csak négyen élnek – nyomatékosította.

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési elképzelésének nevezte a Modern városok programot.

Hangsúlyozta, hogy az összességében 3500 milliárd forintot kitevő vidékfejlesztés nagyobbik része hazai forrásból valósul meg. Rámutatott: ha a magyar emberek munkája nem teremtené meg a kellő anyagi hátteret, akkor ezeket a fejlesztéseket nem lehetne elkezdeni.

„Több fejlesztéssel régi, eddig be nem váltott ígéretek valósulnak meg, erősítve a városok öntudatát” – húzta alá.

A program jelentőségét érzékeltetve Kósa Lajos elmondta, hogy a megyei jogú városokban összesen 2 millióan laknak, a települések vonzáskörzetében 1 millió ember él, a tágabb régiókban pedig további 6 millió, akiknek a mindennapjait befolyásolják majd a program nyomán megvalósuló fejlesztések.