2024. április 25., csütörtök

Magyarország eredményei a magyar embereknek köszönhetők

A kormánynak mindig Magyarország az első. A sikeres városok és az élhető falvak Magyarországa. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén, Veszprémben. A kormányfő úgy fogalmazott: ahogyan nincs sikeres Európa sikeres nemzetállamok nélkül, úgy nincs sikeres Magyarország sikeres települések nélkül. A városlakók és a falusiak egyaránt számíthatnak Magyarország kormányára.

A Modern Városok Program célkeresztjében a nagyvárosok vannak, de mindannyian egyetértünk abban, hogy a magyar falvak felemeléséhez elengedhetetlen a nagyvárosok fejlesztése – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a párt XXVI., tisztújító kongresszusán (Fotó: MTI)

Orbán Viktor (Fotó: MTI)

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar vidék fejlesztése a nagyvárosok fejlesztése nélkül nem lehetséges. A vidéket csak virágzó megyei jogú városokkal lehet felemelni, ha ugyanis a városok gyengék, a falvak is azok. A kormányfő jelezte, hogy a Modern Városok Program után nagyjából kidolgozták a „középvárosok" fejlesztési programját is, majd a „fejlesztési vonatra" rá kell kapcsolni a „falvak szerelvényét" is.

Orbán Viktor egyúttal álhírnek minősítette azokat az információkat, amelyek szerint a mai kormány változást tervezne az önkormányzati rendszerben. Kijelentette: az önkormányzatok alkotmányos fundamentumai szilárdak. Sehol sem fognak önkormányzatot felszámolni, minden településnek lehet helyhatósága – nyomatékosította.

A miniszterelnök elmondta: Ma már az ellenzék sem vitatja, hogy Magyarország fejlődik. „Az az eredmény pedig, amit Magyarország elért az elmúlt 8 évben, az a magyar embereknek köszönhető" – jelentette ki.

2010 és 2014 között az volt a feladat, hogy Magyarország összeszedje magát és a saját lábára álljon. 2014 és 2018 között pedig már olyan fejlesztéseket indítottunk be, amitől „kezdünk végre jól kinézni” – fogalmazott a kormányfő.

„2010-ben az ország közvetlen csődhelyzetét elhárítottuk, utána megalkottuk az Alaptörvényt, a harmadik lépcsőfok pedig az volt, hogy a kormány átvegye a megyei jogú városok adósságát” – emlékeztetett Orbán Viktor. A kormányfő azt kérte a megyei jogú városok vezetőitől, hogy őrizzék meg a mostani pénzügyi stabilitásukat.

Az ENSZ migrációs tervezetével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: semmi vonzót nem lehet találni azokban a lassú népvándorlási folyamatokban, amelyeket ma Nyugat-Európában látunk.

„A sokszínűség nem érték, hanem egy tulajdonság. Nem szabad hagyni, hogy erkölcsi, etikai vitákban kihúzzák a lábunk alól a talajt. Nem akarunk sokszínű ország lenni, azon az úton akarunk továbbmenni, amit 1100 éve megkezdtünk” – fogalmazott Orbán Viktor. „Ha nem vetjük meg a lábunkat a saját keresztény talapzatunkon, akkor a brüsszeli tirádák el fognak minket billenteni” – jelentette ki.

„Nektek is személyesen részt kell vállalni és segítenetek kell abban, hogy a magyar emberek meg tudják védeni Magyarországot” – kérte a jelenlévő polgármestereket a kormányfő.