2024. április 25., csütörtök

Iskolákra és előadókra van szükség számítástechnikai átképzésekhez

Iskolákra és előadókra van sürgősen szükség, hogy mindazok, akik az információs technológiai (IT) szektorban szeretnének dolgozni, átképzésen vehessenek részt – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő, amikor tegnap a fővárosi Technológiai Intézetbe látogatott. Ott már az átképzés második köre van folyamatban.

„Bejelentettük, hogy a második ciklusban 900 embert képzünk át, de csak 700 emberrel indítottuk el, mert nincs elegendő olyan iskola, ahol biztosítani tudják az átképzés elvárt szintjét” – állapította meg a kormányfő. A rendelkezésre álló adatok szerint évente mintegy 3000 személy átképzésére lenne szükség.

„A kormánynak az a célja, hogy a jelentkezők számára optimális képzést biztosítson, ha már erre is elkülönít az adózók pénzéből” – mondta Brnabić. Ismertette, hogy az átképzések második fordulójára több mint 12 000 ember jelentkezett, közülük 8000 személyt teszteltek, végül 700-an vehetnek részt az oktatáson. Megvan a pénz a többi jelölt számára is, és amint újabb iskolákat és előadókat tudnak bekapcsolni az átképzésbe – Belgrádban és más városokban –, azonnal indítják a tanfolyamokat. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal és a munkaügyi minisztériummal együttműködve a költségvetésből az idén összesen 1500 ember átképzését finanszírozzák.