2024. április 25., csütörtök

Kapela Sveti Josif u učionici

U Adi su prilikom krečenja škole pronašli mnoge vredne freske i zidne ukrase

Kompletna obnova osnovne škole „Čeh Karolj“ u Adi je počela u avgustu prošle godine, dok su u krilu zgrade koja je izgrađena 1900. godine pronađeni vredni istorijski spomenici prilikom krečenja, koja su izbila na površinu. Na prvom spratu u jednoj učionici je otkrivena kapela posvećena Svetom Josifu, freske na plafonu hola, ukrasi na zidovima, u drugoj učionici slikani ljiljani na plafonu kao i ukrašen plafon stepeništa.

Eva Makšo, direktorica škole nam je rekla da bi voleli da vrate prethodni izgled zgrade, i kapelu bi izdvojili kao spomenik. Od direktorice smo saznali da je ova zgrada pre 1956. godine pripadala katoličkoj crkvi u kojoj su časne sestre podučavale decu na mađarskom jeziku.

-Imali smo ranije saznanje o tome da su u toj školi časne sestre podučavale decu u duhu katoličke vere. Zgrada je bila prilagođena tim uslovima. Određene prostorije su bile prilagođene potrebama sestara u vidu kabina za spavanje, dok su upravne porostorije zbog važnosti veoma lepo ukrašene. Prilikom krečenja smo zamolili izvođače radova da obrate pažnju, ako naiđu na stare freske, jer bi želeli da ih obnovimo - rekla je direktorica. Tako su izvođači na prvom spratu naišli na veoma lepo ukrašen plafon sa ljiljanima, a za te prostorije se pretpostavlja da su bile kabine namenjene sestrama za spavanje. Ovo nećemo restaurirati, ali izvođač radova Prostor je skinuo mustru, dokumentovao i elektronski sačuvao. Institut za očuvanje kulturnih spomenika iz Subotice će se potruditi da nađe odgovarajuće umetnike koji će moći ove ukrase ponovo naslikati, jer će biti znatno jeftinije nego restaurirati. To naravno nije jedino što je nađeno, predivni crteži su pronađeni i na drugim plafonima, zidovima hola. Sve bi voleli da vratimo. Međutim, najveći izazov će biti vratiti prvobitan izgled kapeli koja je bila posvećena Svetom Josifu, gde se nalazio i oltar.

Oltar iz 1956. godine, kada je zgrada postala državno vlasništvo, nije sačuvan. Međutim freske na plafonu nisu uništene u toj meri. Za obnavljanje tih fresaka smo se obratili nadležnima koji će voditi radove i koji će nam pomoći u finansiranju. Ovo će biti duži proces, ali neće uticati na ostale radove. Ovu prostoriju nećemo koristiti kao učionicu, jer imamo nameru da od nje napravimo spomen prostoriju. Uspomenu na to da se u ovoj zgradi odvijala nastava od 1900. godine na mađarskom jeziku u duhu katoličke vere na zavidnom nivou, na šta smo veoma ponosni. To je dokaz da nismo bez korena i da smo ovde svoj na svome. Za rekonstrukciju oltara za sada ne vidimo veliku šansu, ali ćemo učiniti sve da uspe. To će nam biti svakako sledeći korak. Bilo bi lepo da imamo svoju kapelu. Stepenište je prilikom bombardovanja 1944. pogođeno, međutim to je ponovo izgrađeno. Originalne kamene stepenice ćemo sačuvati, kao i šarene pločice, koje je izvođač pažljivo odložio i koje će ponovo postavljati - rekla je direktorica i dodala da se ispod zgrade nalazi podrum u obliku slova T, koje bi takođe bilo dobro osposobiti.