2024. április 25., csütörtök

Zakon o smanjenju penzija je neustavan

Udruženje penzionera Bačke Topole pruža pomoć svima koji žele da povrate deo nezakonito uzete penzije – Više informacija se može dobiti u lokalnoj kancelariji

Kao što je poznato, privremeno smanjenje penzija se odvija već nekoliko godina, tačnije natezanje o smanjenju penzije niže od 25 hiljada dinara između penzionera i Vlade Srbije. Dok su stariji pokrenuli preispitivanje zakona od strane Ustavnog suda, Vlada se poziva na drugi zakon. Zakon o privremenom smanjenju penzija utiče na oko 650 hiljada penzionera. 

- Po našem mišljenju, predmetni zakon je neustavan. Od penzionera se ne može oduzeti nijedan dinar. Shodno članu 58. Ustava, penzija je vlasništvo građana a od njih se ona ne može oduzeti. Nastavićemo da uživamo sva zakonska prava uključena u pravni sistem, a ako budemo nezadovoljni odlukom, tražićemo pravna sredstva u sudu u Strazburu – rekao je Dragutin Lekić, potpredsednik Udruženja penzionera Vojvodine, predsednik Udruženja Bačke Topole.

- U našoj kancelariji u Bačkoj Topli i dalje pokušavamo da pružimo sve informacije zainteresovanim stranama. Kao prvi korak, potrebno je da zatraže nalog koji uključuje iznos oduzet od njih. Ako ovo pošaljemo nadležnoj vladinoj kancelariji, gotovo sigurno ćemo dobiti negativan odgovor, a zatim ćemo se žaliti protiv odluke, kao što sam rekao, ako je potrebno proći ćemo kroz sve pravne mogućnosti.

Inicijativu su pored sindikata, već ranije podržali Unija penzionera Vojvodine, Nezavisni sindikat i vojni penzioneri, kao i predstavnici Evropske organizacije penzionera i starijih građana (FERPA), čiji je član Udruženje penzionera Srbije.