2024. április 20., szombat

Meglátni önmagunkat más alkotásában

Kanadai és szerb képzőművészek közös projektumaként létrejött kiállítás nyílt a Kortárs Galériában

Kedden este nyitották meg az Együtt alkotni, meglátni önmagunkat más alkotásában (Co-create, se voir dans l` oeuvre de l` autre) című kiállítást a Kortárs Galériában, amely egy közös szerb–kanadai projektum részeként jött létre. A projektumban mindkét országból tizenkét alkotó vett részt oly módon, hogy egyik fél adta az ötletet, a koncepciót, a másik pedig megvalósította azt. A közös alkotómunka által a résztvevők az együttműködést gyakorolták. Az alkotások nem utaznak egyik országból a másikba, így ezúttal a kanadai alkotók koncepciói alapján létrejött szerbiai alkotók munkái lettek kiállítva.

Aleksandar Mladenović, Nela Tonković és Jasmina Jovančić-Vidaković a művészek egy csoportjával (Fotó: Patyi Szilárd)

Aleksandar Mladenović, Nela Tonković és Jasmina Jovančić-Vidaković a művészek egy csoportjával (Fotó: Patyi Szilárd)

Az egybegyűlteket Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a projektum Kanada megalapításának 150. évfordulója alkalmából valósult meg, így azt javasolja, hogy Szerbia is művészeti kiállításokkal ünnepelje jeles évfordulóit.

– A globalizációnak van jó és rossz oldala. A tárlat esetében a jó oldala mutatkozik meg, mert hidat képez két kontinens között, és földrajzilag két teljesen különböző ország művészeit egyesíti. A projektum ugyanis a québeci Trois-Rivières egyetem és a Belgrádi Művészeti Egyetem Képzőművészeti Karának együttműködéséből valósult meg. A kiállításon ezen egyetemek tanárainak és doktorandusz hallgatóinak alkotásai tekinthetők meg – mondta a megnyitón Jasmina Jovančić-Vidaković, a kiállítás kurátora.

Aleksandar Mladenović, a kiállítás koordinátora örömét fejezte ki, hogy sokan megjelentek a megnyitón, amiből az is látszik, hogy a szabadkai közönség érti a kortárs művészetet.

Marija Sibinović Létrehozni valamit című alkotása (Fotó: Patyi Szilárd)

Marija Sibinović Létrehozni valamit című alkotása (Fotó: Patyi Szilárd)

– Amikor megállapodtunk a kanadai partnereinkkel, akkor a kiállítás alapötlete az volt, hogy mivel nincsenek lehetőségeink kiállításokat küldeni egymásnak, ezért a koncepciókat küldjünk egymásnak, amiket a helybéli művészek valósítanak meg – osztotta meg a közönséggel a kiállítás létrejöttének részleteit Aleksandar Mladenović.

A kiállított alkotások február 24-ig tekinthetők meg.