2024. április 19., péntek

Kérdések az Agrokombinat privatizációjával kapcsolatban

Az 1990-es évektől kezdve számos korábban állami vagy társadalmi tulajdonban lévő vállalat, gyár, szövetkezet talált új tulajdonost. Egy-egy cég privatizációja, eladása a legritkább esetben történt zökkenőmentesen, sokszor ezen folyamatok a mai napig sem rendeződtek kielégítően, és jelen pillanatban is számos bírósági eljárás van folyamatban. A szabadkai Agrokombinat csődeljárási folyamata 2004-ben indult el, és a céget 2012-ben egy nyilvános árverésen adták el az újvidéki székhelyű Matijević húsfeldolgozó vállalatnak, amely akkor körülbelül 764 millió dinárt fizetett a mezőgazdasági vállalatért. Az eladás óta tehát több, mint öt év telt el, az Agrokombinat kisrészvényesei azonban a mai napig nem tartják kielégítőnek a helyzetüket, több bírósági eljárásban igyekeznek érvényt szerezni jogaiknak.

Milan Popović, Josip Ivanković és Jovo Jović (Fotó: Benedek Miklós)

Milan Popović, Josip Ivanković és Jovo Jović (Fotó: Benedek Miklós)

Szerdán az Agrokombinat részvényeseit tömörítő egyesület egy sajtótájékoztató keretén belül értesítette a nyilvánosságot a jelenlegi helyzetről. A rendezvényen Josip Ivanković, az egyesület közgyűlésének elnöke, Jovo Jović, az egyesület igazgatóbizottságának elnöke, valamint Milan Popović, Szabadka Város Önálló Szakszervezetei Szövetségének elnöke szólt a jelenlévő újságírókhoz. Mint megtudtuk, az Agrokombinat esetében számos visszaélésről és igazságtalanságról beszélhetünk, kezdve onnan, hogy a vállalatot csődeljárás alá vonták, aminek semmi alapja nem volt, hisz abban az időszakban a cég jól működött. Jelenleg két bírósági ügy van folyamatban a vállalattal kapcsolatban. Ezek már 2009 óta folynak. Ugyanakkor további három pert is indítványoztak. Utóbbiak mindegyikét a Matijević céggel szemben. Az egyik az Agrokombinat eladásáról szóló szerződés kiegészítésére vonatkozik, amelyet utólag csatoltak ahhoz. A második szerint a vállalat eladásakor a szerződésben nem szerepeltek a szaporítóanyagok, vetőmagok és egyéb tartalékok, amelyek így ingyen kerültek az új tulajdonoshoz. A harmadik per tárgya, hogy az új tulajdonos olyan ingatlanokhoz is hozzájutott, amelyek nem szerepeltek a szerződésben. Mindezek mellett az egyesület vezetői arról is beszámoltak, hogy 79 hektárnyi földterület is vita tárgyát képezi, amely a vagyon-visszaszármaztatás alapján visszakerült a régi tulajdonosukhoz, viszont a terület nem állami tulajdonban volt, hanem az Agrokombinat vásárolta meg.

A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a vállalatnak jelenleg körülbelül 1300 kisrészvényese van. A kár a becslések szerint elérheti a 20 millió eurót is. Ez nemcsak a részvényeseket érinti, hanem egy része a hallottak alapján az állam tulajdonát képezi, amely azonban nem tesz semmit az ügyért. A részvényesek egyesülete február 13-án, kedden 16 órai kezdettel közgyűlést tart a Szabadegyetemen, ahova minden kisrészvényest várnak.