2024. április 20., szombat

Élet a dalért, dal az életért

A dalait felismertük, róla talán csak hallottunk, az életéről mit sem tudtunk. Talán ezt mondhatja el magáról az átlagos színházkedvelő, aki ott volt vasárnap az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Neobuzdani sklad (Megfékezhetetlen összhang) című előadás bemutatóján.

A dokumentum- és zenés jellegű darabban nemcsak megismertük, hanem végigkísértük a mi Ábrahám Pálunk viszontagságos életét (1892–1960). A két világháború között és után operetteket írt komponistát a miénknek tarthatjuk, mert Apatinból származik. Büszkék lehetünk rá, mert az ő nevéhez fűződik a dzsesszoperett műfajának megszületése.

A forgatókönyvíró, rendező, Vitkay-Kucsera Ágota és a koreográfus, Táborosi Margaréta elképzelése szerint időnként gépelt orvosi, szakmai jelentés formájában olvashattuk, értesültünk kivetítve arról, hogyan alakult a zsidó vallású művészünk élete, pályafutása, anyagi körülménye, egészsége… Minden mást az életéről a dalaival és mozgással próbálták elmesélni a művészek.

A szívükből jövő üzenetet Ábrahám Pálról élvezettel mutatták be olyan jeles színművészek mint Saša Latinović, a Pozorište mladih tagja és Kőrösi István, az Újvidéki Színház tagja, aki 2013-ban a Verseci Színházi Ősz rendezvényen a Legjobb fiatal férfiszínész díjat kapta meg az Opera ultima előadásban nyújtott alakításáért, és nem utolsósorban dr. Vitkay-Kucsera Ágota operaénekes, egyetemi tanár, aki megmutatta, hogy nemcsak kiváló énekes, táncos, hanem színészként is jeleskedik. A legnehezebb helyzetekben mindhárman ragyogó összhangban énekeltek, táncoltak, mozogtak.

Az Újvidéki Művészeti Akadémia és az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház együttműködésével megvalósult darabban egyszerű színpadi kellékként elegendő volt kilenc bőrönd a sokat utazó Ábrahám Pál sorsának elmeséléséhez. Az ő élete élet volt a dalért, és dal az életért… Vitkay-Kucsera Ágota alakította nemcsak Ábrahám Pált, hanem a feleségét, Fészely Saroltát is.

Mivel Ábrahám Pál mindig érdekesen állította össze a zenekarát, az előadásban éppen a Klemm’n’Band sikeres zenekar élő zenéjét élvezhettük. Ez a remek együttes ugyanis nem megszokott vonósnégyes. Tagjai Klemm Dávid zongorista, aki szintén Ábrahám Pált alakította, valamint Goran Erić trombitás, az izraeli Daniel More, aki elektromos nagybőgőn játszik, és Nenad Kojić dobos.

Sikerdarabnak szánták a művészek a legnehezebb testhelyzetekben bámulatos összhangban táncolt, énekelt darabot, amellyel vendégszerepelni is fognak. Ilyen előadást valóban minden korosztály tud élvezni és befogadni, ezért sok helyen majd szívesen látják.

A darab sikerében oroszlánrésze volt nemcsak a rendezőnek, korreográfusnak és a színészeknek, hanem dr. Srđan Radakovićnak, aki az animációkat készítette, valamint Aleksandar Komnenović vágónak és Majoros Róbertnek, az Újvidéki Művészeti Akadémia szakmunkatársának, az Újvidéki Színház, Magyar Teátrum-díjas fővilágosítónak is. Ezt az előadást, amely Vitkay-Kucsera Ágota operaénekes és egyetemi tanár második doktori munkája, hiszem, hogy sokan legalább még egyszer megnézik.