2024. március 28., csütörtök
Egy tabló képei

„A nagybetűs életben is igyekszem a lehető legtöbbet nyújtani”

A szabadkai Kosányi Tamás 2011-ben szerzett osztálytanító tanári diplomát a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, majd 2013-ban ugyanitt mesterdiplomát. Az MTTK mesterképzésével egyidejűleg a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán is elkezdte a tanulmányait, itt jelenleg végzős mesterszakos hallgató. A második mesterképzés mellett a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalában az oktatás területén dolgozik szakmai referensként. Sikereiről beszélgettünk Tamással.

Milyen sikereknek köszönheted azt, hogy szerepelsz az Akikre büszkék vagyunk tablón?

– A szabadkai egyetemi éveim során a tanulás mellett igyekeztem a lehető legtöbbet kihozni az egyetemi lét adta lehetőségekből. A rendezvényeken való aktív részvétel mellett törekedtem a jó tanulmányi átlag elérésére is, ennek köszönhetően 2009 őszén részt vettem a Szegeden megrendezett Közművelődési Konferencián, 2010 tavaszán pedig a Kaposvári Egyetemen töltöttem el egy rövidebb időszakot, vendéghallgatóként. Két alkalommal, 2010 és 2011 őszén részt vettem a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián is. Ezenkívül a kari évkönyvben is jelent meg írásom, tehát törekedtem kihasználni a lehetőségeket. A „nagybetűs életben” is igyekszem a lehető legtöbbet nyújtani, s mindez vonatkozik mind a családomra, mind a munkámra a Magyar Nemzeti Tanácsban. Úgy gondolom, az elmondottak bizonyára hozzájárultak a tablón való szereplésemhez.

Hogyan járult hozzá az Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a karrieredhez?

– Ha egy vajdasági fiatal a szülőhazájában szeretne érvényesülni, előnyére válik az, ha hazai egyetemen tanul tovább. Az itthoni boldogulásban fontos, hogy a fiatalok jó szerb nyelvi kompetenciára tegyenek szert, vagy legalább szinten tartsák a tudást. Másfelől a külföldön megszerzett diplomát a legtöbb esetben itthon el kell ismertetni, ez azonban költségekkel jár, és időbe telik. A Magyar Nemzeti Tanács az itthon tanulásban, valamint a szerb nyelvi felzárkózásban is sokrétű segítséget nyújt a vajdasági magyar fiataloknak, ám a külföldi diplomával rendelkező, Vajdaságban érvényesülni vágyó személyek számára is évről évre támogatást nyújt a diplomaelismertetési folyamat kapcsán. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar színvonalas és szerteágazó tudást ad, és jó ugródeszka azoknak a fiataloknak, akik anyanyelvükön szeretnének tanulni. Egy itt megszerzett diploma a későbbi érvényesülésnél jó mérföldkő, mint ahogy nekem is az volt.

Miért érdemes az MTTK-t választani?

– Egyrészt azért, mert teljes mértékben magyar nyelvű, akkreditált állami képzést nyújt, amely által a hallgató széles körű tudást és magas fokú általános műveltséget szerezhet. Másrészt a képzés mellett a kar számos aktivitási lehetőséget nyújt a hallgatók számára. Pedagógiai kar lévén többek között fejleszti a kommunikációs képességet is, de ez csak egy része annak, amit a kar nyújtani tud. Sok lehetőség várja az ide érkező hallgatókat.

Milyen jövőbeli tervei vannak?

– Az idén a Magyar Nemzeti Tanács az oktatás területén is sok feladat előtt áll, számos programot valósít meg az óvodáktól kezdve egészen a felsőoktatásig. Az egyik tervem az, hogy minél hatékonyabban részt vegyek az említett munkában. Egyúttal szeretném elkészíteni a diplomamunkámat, amelyben agrárgazdasági elemzést végzek egy makroökonómiai gazdasági modell segítségével, valamint az államvizsgát is magam mögött szeretném tudni. Ám mindezen kötelezettségek és feladatok mellett nagyon-nagyon fontosnak tartom, hogy minél több minőségi időt töltsek a feleségemmel és kisfiammal.