2024. április 23., kedd

Zuhanás a világ tőzsdéin

Az elemzők szerint nincs ok pánikra

Pánikhangulatot keltő hírekben számoltak be tegnap a média a hétfőn tapasztalt hirtelen tőzsdei zuhanásárót. Hétfőn a központi hír a New York-i értéktőzsde lejtmenete volt. Az esés miatti riasztó szalagcímek nem ok nélkül jelentek meg, hat és fél éve nem esett ugyanis egy nap alatt akkorát az egyik vezető amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones, mint péntek óta. Ennek hatására nagy gyengüléssel zártak tegnap az ázsiai vezető piacok is. A hatás Európába is begyűrűzött, több mint háromszázalékos gyengüléssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai tőzsdéken kedden, délre azonban csökkent a tőzsdék vesztesége. Erős, 1 százalékot meghaladó csökkenéssel nyitottak kedden a New York-i tőzsde irányadó indexei is.

Elemzők szerint nincs ok pánikra, a részvénypiaci zuhanás inkább csak korrekció volt, és nem trendforduló. A gazdasági alapokkal, a fundamentumokkal nincs baj. Az Admiral Markets elemzői szerint csak átmeneti esésről van szó, a világgazdaság kiváló kondícióban van, recessziónak semmi jele sincs, a most tapasztalható tőzsdei korrekció szükséges, és a piacokra nézve alapjában véve jótékony hatású.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg a londoni elemzők is az MTI beszámolója szerint. Mint írják, az indexek mostani nagy gyengülése az év eleje óta felhalmozott árfolyamnyereség természetes korrekciójának tulajdonítható, amihez a kötvényhozamok múlt heti számottevő mértékű emelkedése adta meg a kezdőlökést.

A londoni elemzők szerint valószínűtlen, hogy az elmúlt napok globális tőzsdei árfolyamzuhanásainak jelentősebb negatív reálgazdasági hatásai lennének. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági kutatóműhelye, az Oxford Economics makrogazdasági elemzői kedden ismertetett helyzetértékelésükben közölték: a ház számítási modellje szerint, ha a vezető tőzsdék részvényárfolyamai globális átlagban 10 százalékkal zuhannak, a hét vezető ipari hatalom (G7) együttes hazai össztermékének (GDP) nominálértékét ez is csak 0,3 százalékkal csökkentené kétévi távlatban.