2024. április 23., kedd

Prolećni visoki vodostaj

Naspram godišnjeg doba vodostaj reka je visok, približio se maksimumu, kao i pripravnost.

Visokom vodostaju samo se raduju ljudi koji se bave ribarstvom, jer se tada ribe najbolje mreste. Količina ribe se može povećati i dodavanjem riba u vodu, međutim oni koji se bave ribarstvom mnogo više vole kada se to uradi pomoću visokog vodostaja. Ovo je prirodan način a i ništa ne košta, novac koji bi se utrošio na naribnjavnja ostaje u kasi i u džepu. Ove godine su veliki izgledi da će se to i desiti.

Zabrana lova štuke je stigla u pravo vreme jer je dobar i vodostaj, temperatura odgovarajuća i svi kanali pored reka su dupke puni vodom i pored Dunava i pored Tise.  Prošle godine na tim teritorijama je bilo gusto rastinje što sada veoma mnogo znači za mrest. Svakako ništa se ne može osigurati, svašta može da se desi i da pokvari dobre uslove.

Vodostaj Dunava  kod Novog Sada se kreće oko +320, što ne znači nikakvu opasnost od poplava, ali velika količina snega koja tek treba da se istopi i poveća i ovako visok vodostaj, može praviti probleme. Najveće količine snega se nalaze pored Dunava kod Nađmaroša ikad izmerene u februaru. Ova količina snega može bilo kad da se istopi. Prema procenama, zavisno od svih mogućih faktora, voda koja treba da stigne na naše područje može da podigne vodostaj za 2,5-3m. Ovakav vodostaj jeste visok ali ne bi trebalo da zabrinjava jer nikako ne bi poplavio centar Novog Sada. Međutim, sve je promenjivo, jer u ovaj podatak nisu uračunate padavine koje su takođe moguće. U našim krajevima veliki uticaj na vodostaj Dunava ima i reka Drava, kao i sporedne pritoke koje stižu sa Karpata, koje sada nemaju visok vodostaj i nisu opasnost. Znači ove godine velike vode nas neće zasigurno mimoići, ali nema potrebe za panikom oko poplava. Za to još ima vremena.