2024. április 20., szombat
KONZULI FOGADÓNAP ZOMBORBAN

Száz ügyfelet fogadtak

Idén első alkalommal tartott kihelyezett konzuli fogadónapot tegnap Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa Zomborban. Hagyományosan nagy volt az érdeklődés, összesen százan nyújtották be az egyszerűsített honosítási eljárás iránti kérelmüket.

A konzul (állva) személyesen segíti a kérelmezőket (Fotó: Fekete J. József)

A konzul (állva) személyesen segíti a kérelmezőket (Fotó: Fekete J. József)

Az érdeklődőket Sarlay Péter konzul fogadta munkatársaival. A konzultól megtudtuk, hogy az egyetem elvégzését követően az államigazgatásban dolgozott, onnét került a diplomáciába, a külszolgálatot 2017. december elsején kezdte meg Szabadkán, ahol immár életvitelszerűen él.
– Turistaként sokat jártam a Vajdaságban, Szabadka, Újvidék és több itten város már nem ismeretlen számomra, most viszont több alkalmam nyílik az itt élő emberek megismerésére, ezért is örülök ezeknek a kihelyezett konzuli napoknak – hallottuk a konzultól, aki láthatóan vidáman és szolgálatkészen sürgölődött a CMH szűkösnek tűnő zombori irodájában az ügyfelek közt.
ZOMBORBAN MINDIG SOK AZ ÉRDEKLŐDŐ
– 2018-ban most jártunk először Zomborban, és bízunk benne, hogy az év folyamán még 3-4 alkalommal el tudunk ide jönni. Amit ezeken a konzuli napokon tudunk vállalni, az elsősorban az egyszerűsített honosítási kérelmek fogadása, kollégáim a mai napon mintegy száz kérelmet vesznek át. Ez voltaképpen a maximum is, az itteni kollégákkal úgy állapodunk meg, hogy ennél több kérelmezőt ne hívjanak, mert többet fizikailag sem vállalhatunk. Azért fontosak ezek a kihelyezett fogadónapok, mert ilyenkor azok is átadhatják kérelmüket, akik különben nem tudnának eljönni, vagy nehézséget okozna számukra eljutni a szabadkai főkonzulátusra. Népszerűek ezek a fogadónapok, például itt, Zomborban mindig telt ház van – közölte Sarlay Péter.
A honosítási kérelmek átadói itt esnek át az első szűrésen, a magyar nyelv ismeretének ellenőrzésén. A kérelmező ugyan nyilatkozik arról, hogy megfelel ennek a követelménynek, a főkonzulátus munkatársai viszont ellenőrzik, hogy valóban középszinten beszél-e magyarul, a föltétel, hogy ezen a szinten értsen és kommunikáljon. Ha fölmerül a nyelvismeret hiányossága, a konzulra hárul az elbírálás, aki ezt követően javaslatot tehet a honosítási kérelem elfogadására vagy elutasítására. A kérelmezőnek igazolnia kell, hogy van magyar felmenője, illetve minimum tíz éve házasságban él magyar állampolgárral, vagy legalább öt éve, de ebből a házasságból már született gyermekük. Természetesen ezekben az esetekben is követelmény a nem magyar állampolgárságú házastárs középfokú magyar nyelvtudása. A szükséges dokumentumok: születési anyakönyvi kivonat saját magáról és a felmenőkről, házassági anyakönyvi kivonat, személyazonossági igazolvány. Ha kiskorú nevében nyújtják be a kérelmet, mindkét szülőnek feltétlenül nyilatkoznia kell, hogy ezt szeretnék.
A VÁLASZTÓPOLGÁROK REGISZTRÁCIÓJA
A konzul úr emlékeztetett, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyaroknak regisztrálniuk kell ahhoz, hogy szavazhassanak az áprilisi, magyarországi parlamenti választásokon. A regisztráció 10 évig érvényes, tehát akik ezt már korábban megtették, nem kell még megújítaniuk, ha viszont adatmódosításra van szükség, azt is megtehetik a Nemzeti Választási Irodánál, írásban vagy elektronikus úton. A szavazati jogot szerzett külhoni magyar állampolgároknak a hivatal megküldte a regisztrációs lapot, azt kitöltve a mellékelt válaszborítékban postára lehet adni vagy eljuttatni a főkonzulátusra, amely továbbítja, illetve az interneten is kitölthető ez a regisztrációs adatlap. Ezt legkésőbb március 24-éig kell megtenni. A listás szavazólapot lehet címre kérni, amit postai úton kap meg a választópolgár, illetve a főkonzulátus címére, ahol személyesen átvehető. A magyarországi lakcímmel rendelkező külhoni magyarok az ottani szavazóhelyükön voksolhatnak; ezt megtehetik a főkonzulátuson is, ám ebbéli szándékukat jelezniük kell a választási irodánál.