2024. március 29., péntek

A kézműves alkotások zsűriztetéséről

Holnap nyílik a Játéktól a mesterségig című kiállítás Topolyán

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a topolyai Művelődési Ház közös szervezésében a hétvégén lezajlott a kézművesek számára meghirdetett műhelymunka. Az eseményen egy átfogó előadás keretében a kézművesek bővebb információkat kaphattak arról, miként zsűriztethetik munkáikat azok is, akik Magyarország határain kívül élnek és alkotnak.

Dr. Illés Károlyné és Barcsay Andrea köszöntik a műhelymunka résztvevőit (Sihelnik Ágnes felvétele)

Dr. Illés Károlyné és Barcsay Andrea köszöntik a műhelymunka résztvevőit (Sihelnik Ágnes felvétele)

A műhelymunka vezetői – dr. Illés Károlyné hímző, népi iparművész, a népművészet mestere és Barcsay Andrea népi iparművész, fazekas, nemezkészítő, a békéscsabai Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője – hangsúlyozták, mennyire fontos és hasznos a kézműves alkotások zsűriztetése. Nemcsak azért, mert a bírálóbizottság által adott pontszámokkal elérhető a népi iparművészi cím, hanem azért is, mert a nem pontozott munkák bírálatával az alkotók útbaigazítást, tanácsokat is kaphatnak szakemberektől.

A résztvevők megtudhatták azt is, hogy a népi iparművészi cím folyamatos munkásságot követel, mivel időről időre újabb alkotásokat várnak a cím viselőjétől, ötévente meg kell újítani a népi iparművész igazolványt is, amihez szintén szükséges, hogy folyamatosan alkosson, kiállításokon vegyen részt, és a zsűri megfelelően bírálja el az alkotásait.

Számos hasznos információval gazdagodtak mindazok, akik szombaton ellátogattak a Művelődési Ház kiállítótermébe: megtudhatták, miként kell kitölteni a zsűriztetéshez szükséges jelentkezési ívet, mennyit kell fizetniük egy zsűriztetésre átadott munka után, valamint azt is, hogy hol kaphatnak információkat.

A zömében hímzéssel foglalkozó résztvevők az előadás után megmutathatták magukkal hozott munkáikat a műhelymunka vezetőinek, és közös véleményezéssel, egymás alkotásain keresztül újabb ötletekkel, tanácsokkal gazdagodtak.

Február 7-én, szerdán nyílik meg a Játéktól a mesterségig elnevezésű kiállítás Topolyán. A kiállítás anyagát a Hagyományok Háza népi kézműves tanfolyamain végzett hallgatók legszebb munkái alkotják, hat szakma 17 hallgatójának csaknem 100 darab alkotását mutatja be. A tárlat sokszínű anyaga tükrözi a Hagyományok Háza változatos képzéspalettáját, a csipkekészítő, nemezkészítő, népi bőrműves, kosárfonó, szőnyegszövő, gyékény-, szalma-, csuhétárgy-készítő és a játszóházvezető tanfolyamok eredményeit. A kiállítás 18 órakor nyílik meg a Művelődési Ház kiállítótermében, Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa méltatja a munkákat.