2024. április 25., csütörtök

Megvalósul egy álom

Palicson az idén megépül a magyar művelődési ház

Tavaly május 25-én ünnepelte Palics fennállásának 555. évfordulóját. A jeles évfordulót művelődési programok színes kavalkádja tette emlékezetessé. Borünnepet is szerveztek, amelynek keretében borászok és pálinkakészítők mutatták be termékeiket. A palicsi helyi közösség a település évfordulójának megünneplése mellett más jeles ünnepekről is megemlékezett. A település kulturális életéről és az új művelődési ház felépítéséről beszélgettünk Dobó Mártával, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnökével.

A Vigadó számos rendezvénynek a színhelye (Fotó: Gergely Árpád)

A Vigadó számos rendezvénynek a színhelye (Fotó: Gergely Árpád)

– Különféle rendezvényekkel emlékezünk meg jeles ünnepeinkről, amelyek a turizmus szempontjából is jelentősek. A legjelesebb múlt évi kulturális rendezvényeink a Szent István-napi ünnepség, a Szüreti Napok, a Napsugaras ősz, valamint a karácsonyi rendezvényeink voltak. Az elmúlt évben a palicsi könyvtár épületében tíz kiállítást szerveztünk, több könyvbemutatóra került sor, Palics fennállásának 555. évfordulójára pedig többnapos műsorral készültünk. A Palics Magyar Művelődési Egyesület több szakcsoportot működtet, ilyen a külföldön is ismert Szederinda népdalkör, a színjátszó csoport, a néptánccsoport, a citeraszakosztály, az irodalmi szakosztály, valamint a kézműves-foglalkozások szakosztálya. Több más szakosztályra is lenne igény, sajnos helyhiány miatt egyelőre nem oldható meg a beindításuk. Nagy örömömre szolgál, hogy hamarosan kiírják a Bohinji, a Zelengora és a Trogiri utcák által körülölelt területen, a palicsi iskola szomszédságában tervezett magyar művelődési ház felépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot, ugyanis a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosított pénzeszközökből sikerült elkészíteni a projektdokumentációt. Határon átnyúló pályázatról van szó, amelyben közösen pályázott sikeresen Szabadka Város és a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület. A projektum célja a területfejlesztés, a kulturális együttműködés és a turizmusfejlesztés, a közösségi élet fellendítése a különféle művelődési szakcsoportok működése által – mondta Dobó Márta.

A víztorony Palics jelképe (Fotó: Gergely Árpád)

A víztorony Palics jelképe (Fotó: Gergely Árpád)

A művelődési házban a 250 főt befogadó nagytermet színházi előadások, irodalmi rendezvények, táncestek és koncertek megszervezésére tudják majd kihasználni, ezenkívül öltözők, próbatermek is helyet kapnak az épületben. Mint azt beszélgetőtársunktól megtudtuk, az év végéig felépül az épület, jövőre pedig a fűtés, klimatizáció beszerelésére, valamint az épület berendezésére kerül sor. Egy kulcsrakész művelődési házat kap Palics 2019-ben.

– Addig érdemes beruházni, amíg van kinek, amíg van érdeklődés az utánpótlás, a fiatalok részéről. Jelenleg 150 tagot számlál a palicsi művelődési egyesület. Kultúránk megtartó erejére épülne a művelődési ház működtetése. A sport közösségformáló ereje is jelentős Palicson, hiszen a palicsiak már évek óta részt vesznek a FIFA Fair Play Roadshow labdarúgótornán, és a helyi közösség is gyakran szervez barátságos labdarúgó-mérkőzéseket. A huszonnégy órás ultramaraton, valamint a Mikulás-futás már hagyománnyá vált, itt a lelkes palicsi önkéntesek segédkeznek – mondta a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke.

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS

Palicson már több éve okoz gondot a gyermekorvoshiány, ugyanis nemcsak a palicsi, hanem a környékbeli – ludasi, hajdújárási – gyerekek is a palicsi rendelőbe járnak orvoshoz.

– A betegek számát illetően két gyermekorvosra lenne szükség. Volt olyan időszak is, amikor a felnőttek rendelőjében csak három orvos rendelt, szerencsére végül sikerült négy orvost biztosítani a felnőtt betegek részére – mondta Dobó Márta.