2024. április 25., csütörtök

Sokba kerül Óbecsének az adai híd

Az Óbecse és Törökbecse közé tervezett, végül Adánál megépült hídra felvett kölcsön miatt pert vesztett az óbecsei önkormányzat

Nemcsak az ajándéknak szánt német hidat, de miatta a pert is elvesztette az óbecsei önkormányzat: a Gazdasági Fellebviteli Bíróság friss ítélete szerint 60 millió dinárt kellene fizetnie a tartományi pénzügyi titkárságnak.
Az óbecsei Építésügyi Igazgatóság még 2002-ben – akkor még mint Stankom Közvállalat – kapott kölcsön a titkárságtól 18 millió dinárt négy hónapra azért, hogy a németországi Vilshhofen városának ajándék hídját, amely Óbecsét és Törökbecsét kötötte volna össze, szét tudják szerelni és Óbecsére tudják szállítani, de a híd soha nem épült meg ezen a helyen. 2004-ben Óbecse, Törökbecse, Ada és Csóka vezetői úgy állapodtak meg, hogy a híd e két utóbbi községet köti össze. A hidat, amely végül Ada és Padé között íveli át a Tiszát, 2010 végén adták át a forgalomnak.
Ugyanebben az évben a tartományi pénzügyi titkárság a vissza nem fizetett kölcsön miatt pert indított az óbecsei önkormányzat és az Építésügyi Igazgatóság mint egyetemleges adós ellen. Ebben az eljárásban hozott most ítéletet a Gazdasági Fellebviteli Bíróság. Korábban az óbecsei önkormányzat Adán szerette volna behajtani ennek a tartozásnak az összegét, de akkoriban Bilicki Zoltán adai polgármester kijelentette: az említett önkormányzatok között 2004-ben született protokollmegállapodást nem követte semmilyen szerződéskötés, ezért az ügyben az egyetlen kötelező érvényű jogi irat az a kontraktus, amely a tartományi pénzügyi titkárság és az óbecsei fél között jött létre 2002-ben.
Dragan Tošić, Óbecse polgármestere szerint felfoghatatlan az a fokú felelőtlenség, amit a község vezetői 2002-ben tanúsítottak akkor, amikor egy ilyen komoly anyagi kötelezettséggel járó szerződést úgy írtak alá, hogy annak nem volt meg a költségvetésben a pénzügyi fedezete. Tošić szerint a vesztett per miatt több tervezett beruházást is el kell majd halasztani a községben.
A híd egyes információk szerint azért nem Óbecsénél épült meg, mert utóbb kiderült, hogy a konstrukció rövidebb a kelleténél. Mások szerint Nagybecskerek és Nagykikinda torpedózta meg a hidat, mert a két város attól tartott, hogy Óbecse és Törökbecse előbb-utóbb egyesül és lekörözi őket. Megint mások úgy tudják, hogy a két község egyesülésével megbomlott volna a nemzetiségi arány, aminek a veszélyét bizonyos politikai körök nem nézték jó szemmel.
Bármi legyen is az igazság, a döntéshozók dilettantizmusának és felelőtlenségének a levét most az óbecsei és a törökbecsei polgárok isszák meg. Az óbecsei önkormányzat vezetői a tartományi kormány képviselőivel a napokban arról szeretnének megállapodni, hogy a megítélt összeget ne kelljen egyszerre kifizetni, a törökbecseieket pedig arra szeretnék rávenni, hogy a fizetendő összegnek ne csupán az egyharmadát, hanem a felét állják, mivel az alperes, azaz az óbecsei Építésügyi Igazgatóság – amelynek a 60 millió dináros összeg harmadik harmadát kellett volna visszafizetnie – időközben megszűnt létezni.