2024. április 24., szerda
MAGYARKANIZSAI MENTŐSÖK

Életmentés és ünneplés

A magyarkanizsai mentőszolgálatot négy, orvosból, nővérből és gépkocsivezetőből álló csapat alkotja, amellyel lefedi a község mind a 13 települését.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Öt éve dolgoznak ilyen felállásban napról napra, amit pénteken meg is ünnepeltek. Erre az alkalomra rövidfilmmel is készültek, amelyen bemutatták a szolgálat munkáját a megalakulástól napjainkig.

Dr. Pajor Margit, a mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy az öt év alatt mintegy 30 ezer vizsgálatot végeztek el, ebből 10 ezret terepen. Mintegy kétszáz súlyos sérültet és ugyanannyi koronária szindrómás beteget láttak el. Az 50–60 szívleállásos eset 15–20 százalékában sikerült megmenteniük a páciens életét.

– Vannak esetek, amikor még egy harmadik csapatot is aktiválni kell. Ez már nincs előre megbeszélve, de mindig mindannyian készenlétben vagyunk arra, hogy ha kell, beugrunk segíteni, mert tudjuk, mit jelentenek a mentőszolgálatban a percek, sőt szinte a másodpercek.

Gyólay Karolina, az egészségház igazgatónője kiemelte, hogy a mentőszolgálat beindításában oroszlánrésze volt az önkormányzatnak, amely azóta is nagy figyelmet fordít az egészségügyre.