2024. március 29., péntek
AMERIKAI FUTBALL – NFL, LII. SUPER BOWL

Először nyert nagydöntőt a Philadelphia!

Tom Brady labdát vesztett a döntő játékban
Rob Gronkowski egy emeletes Eagels-szendvicsben (Fotó: Beta/AP)

Rob Gronkowski egy emeletes Eagels-szendvicsben (Fotó: Beta/AP)

Nem jött össze a címvédés a legendás Tom Brady vezette New England Patriotsnak, az elmúlt időszakot uraló Hazafiak ugyanis pontgazdag, rekordokat döntő mérkőzésen kikaptak a kihívó Philadelphia Eaglestől az 52. Super Bowlon.

Először Nick Foles, az Eagles – eredetileg második számú – irányítója vezette mezőnygólig (Jake Elliott) csapatát, majd Brady is megtette ugyanezt (Stephen Gostkowski). Hihetetlennek tűnő adat, de a Patriots, korábbi öt győzelme ellenére, most szerzett először pontot az első negyedben. Nem sokkal az egyenlítés után megszületett az első touchdown, Foles 34 yardos dobással találta meg Alshon Jefferyt, ám a jutalompont kimaradt (3:9).

A második negyed elején a New England nem tudott pontot szerezni, a Sasok pedig újabb TD-t ünnepelhettek, LeGarrette Blount futott 21 yardról a célterületre (3:15) – vagyis, ahogy az lenni szokott, a New England rosszul kezdte az összecsapást… Ezt követően azonban a címvédő csapat Gostkowski mezőnygóljával közelebb jött (6:15), majd James White futott TD-jével egy labdabirtoklásnyi közelségre zárkózott (12:15). A félidő előtt aztán történelmi esemény következett, Foles ugyanis, a Super Bowlok során először, irányítóként szerzett TD-t (a jutalomponttal 12:22) – Brady a meccsen korábban hasonlóval próbálkozott, de neki nem jött be a trükkös futás.

Jeffrey Lurie, az Eagles tulajdonosa a Vince Lombardi-trófeával (Fotó: Beta/AP)

Jeffrey Lurie, az Eagles tulajdonosa a Vince Lombardi-trófeával (Fotó: Beta/AP)

A második félidő három gyors hétpontos akcióval kezdődött: az óriás Rob Gronkowski hatalmas futóteljesítménnyel használta ki Brady passzait (19:22), erre Corey Clement válaszolt (19:29), az alapszakasz-MVP Chris Hogan azonban újra közelebb hozta a Patset (26:29).

Az utolsó játékrész Eliott-mezőnygóllal kezdődött (26:32), ám Gronkowski újabb hatalmas TD-t szerzett, s a jutalomponttal együtt megfordult az állás (33:32). Ekkor sokan arra számítottak, hogy jön a már ismert New England-fordítás (ha tavaly az Atlanta ellen –25-ről sikerült…), ám a Philadelphia nem hagyta magát, és újra TD-t szerzett Zach Ertz révén (a jutalompont nem sikerült, 33:38). Bradyéknek két és fél percük maradt a fordításra, de az egyik előremenésnél döntő mozzanat következett: az eleddig hibátlanul játszó Brady túl sokáig várt ki a passzal, és az Eagles-védő Brandon Graham kiütötte a kezéből a labdát, amelyet társa, Derek Barnett szedett össze – labdaszerzés! A Sasok ebből a birtoklásból mezőnygólt szereztek (33:41), a New England pedig a hátralévő másodpercekben már hiába ment előre kétségbeesetten.

Minneapolis: New England Patriots (1.)–Philadelphia Eagles (1.) 33:41 (3:9, 9:13, 14:7, 7:12)

Legtöbb passzolt yard: Tom Brady, 505 (Patriots)
Legtöbb futott yard: LeGarrette Blount, 90 (Eagles)
Legtöbb elkapott yard: Danny Amendola, 152 (Patriots)
MVP: Nick Foles (Eagles)

Nyitókép: Rob Gronkowski egy emeletes Eagels-szendvicsben (Fotó: Beta/AP)