2024. április 19., péntek

Hetven helyszín, 120 író, 100 program

Jókai Mór születésnapján ünneplik meg a magyar széppróza napját

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére február 18-án első ízben kerül megrendezésre a magyar széppróza napja. Az esemény dátumának Jókai Mór születésnapját választották, mivel írói életműve a mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb és megkerülhetetlen teljesítménye, továbbá írói tevékenysége hozzájárult a nemzet történelmi önismeretéhez és az identitás megőrzéséhez. A maga korában Jókai műveit számos nyelvre lefordították és világszerte elismerték. Az esemény kapcsán országszerte több mint harminc irodalmi és kulturális intézmény szervez író-olvasó találkozót, valamint ünnepélyes rendezvényeket nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is. A magyar széppróza napját a szervezők ugyanúgy szeretnék minden évben megünnepelni, mint április 11-én a magyar költészet napját, és a magyar dráma napját szeptember 21-én, hiszen ezek az ünnepnapok jelentősen hozzájárultak a magyar irodalom fejlődéséhez és népszerűsítéséhez. A dátum kiválasztásánál szó volt arról, hogy április 14-ét, Esterházy Péter születésnapját tűzik ki dátumnak, ám mivel az a nap közel van a magyar költészet napjához, így az ötletet elvetették. A február 18. továbbá a könyves idény kezdetének nyitó eseménye lehet.
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke az MTI-nek tett nyilatkozatában azt is hozzáfűzte, hogy Magyarország-szerte és a határon túl majdnem 70 településen 120 kortárs író részvételével első alkalommal ünneplik meg a magyar széppróza napját. A február 12. és 23. között zajló rendezvénysorozaton több mint 100 program kerül megrendezésre.
A rendezvények és programok listája még nem végleges, bővebb információt a www.magyarszepprozanapja.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.