2024. április 19., péntek

Kritikus hangok is megjelennek az ENSZ migrációs egyezmény tervezetében

Az ENSZ nyilvánosságra hozta az egész világra kiterjedő migrációs egyezmény tervezetét, amely a migráció hatékonyabb kezelését, a legális migrációs útvonalak bővítését, a kormányokra és a társadalmakra háruló feladatok összehangolását helyezi kilátásba a hétfőn publikált első változat szerint.

A világszervezet honlapján olvasható tervezet – amelyet egy december 10–11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében kívánnak elfogadni –, összefoglalja azokat a vezérelveket és követendő célokat, amelyek a migráció egész folyamatát lennének hivatottak szabályozni mind a migránsok emberi jogainak, mind a fogadó országok érdekeinek az együttes figyelembe vételével. A dokumentum egy sor olyan konkrét kötelezettségvállalást vázol fel, amelyek elősegítenék a bevándorlási hullám mederben tartását, szavatolnák a jelenség emberséges kezelését. Ennek érdekében szükségesnek látja, hogy bővítsék a legális migrációs útvonalakat, visszaszorítva az embercsempészek tevékenységét.

A tervezettel kapcsolatban Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kedden a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arra hívta fel a figyelmet: míg korábban az ENSZ-főtitkár nyilatkozatában a migrációnak csak a pozitív olvasata jelent meg, a hétfőn nyilvánosságra hozott migrációs egyezmény tervezetében már a kritikus hangok is érzékelhetők.

A dokumentum ugyanakkor tartalmazza azt is, hogy a filantróp alapítványokat is be kell vonni a migráció állami kezelésébe. „Ez meglepő, hiszen csak azt nem írták bele, hogy Soros-alapítvány” – fűzte hozzá, miközben már látszik, hogy ezeknek a szervezeteknek milyen lobbiereje van az ENSZ-ben.