2024. március 29., péntek

Polupani trotoari i iskidane cevi za gasovod na Paliću

Oštećenja uzrokovana postavljanjem optičkih kablova u zemlju – Nadležni skreću pažnju na oštećene građane da podnesu žalbu

Na početku godine, na lokalnoj skupštini je doneta odluka, u kojoj se izražava nezadovoljstvo štetom izazvanom kopanjem zemlje a radi postavke optičkih kablova, te su pozvali izvođače radova i zvaničnike Grada Subotice da poprave štetu. Naša redakcija se raspitala šta je to podstaklo lokalnu zajednicu da donese ovakvu odluku i o kakvoj se šteti radi u gradu.

2016. godine je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uputilo upitnik svakom srpskom naselju kako bi procenili potrebu za internetom širokog dometa. Paliću je, kao turističkom centru, potreban internet širokog dometa kao i meštanima grada, rekao je Tibor Bognar, sekretar lokalne zajednice.

- Izgleda da su oni koju nude ove usluge, imali pristup ovom upitniku. Kada su prošle godine operateri počeli da postavljaju optičke kablove u Subotici, odmah su došli i u Palić. Početkom oktobra Sat-trakt je počeo da postavlja optičke kablove, a sredinom decembra Telekom je izašovio ulice i još uvek traju radovi – rekao je Tibor Bognar.

Tokom postavljanja optičkih kablova, došlo je do velike štete na ulicama u naselju.

- Krajem oktobra, duž cele Pulske ulice su presečeni telefonski kablovi. Razbili su beton. Na mnogim mestima je odsečeno korenje drveća te strahujemo da će pasti usled veće oluje. Na dva ili tri mesta je presečen gasovod, na sreću nadležni su brzo sanirali mesto. Vodovod je presečen na preko dvadeset mesta, te su ove ulice satima bile u vodi dok vodoinstalateri nisu popravili štetu – ređao je Tibor Bognar štetu u Paliću i dodao da su operateri već popunili iskopane rovove, ali su se zbog obilnih padavina pojavile opasne rupe na ivicama trotoara.

Sekretar lokalne zajednice nam je takođe pokazao prouzrokovanu štetu i rekao da je svih 107 ulica u Paliću iskopano.

- Kod nas su presekli vodovodne cevi. Oštetili su dovod za kablovsku televiziju, ali to nisu spomenuli već su kablove zamotali i zakopali. Ispred kuća na ulicama je bager razbio beton – rekao nam je meštanin Miroljub Kovačić.

Građani Palića smatraju lokalnu zajednicu krivom za ovu situaciju. U vezi sa tim, predsednica skupštine lokalne zajednice Palić Marta Dobo, je za naš list rekla:

- Kada je u Paliću prvi put započeto postavljanje optičkih kablova, lokalna zajednica nije bila zvanično obaveštena, nije došlo do formalne najave, samo smo primetili da su radovi počeli. Na našem poslednjem godišnjem generalnom sastanku smo razgovarali o činjenici da je veoma tužno što lokalnu zajednicu toliko ne poštuju da nas ne obaveštavaju ni o investicijama ni o radovima na našoj teritoriji. Ali kada su novi operateri počeli sa kopanjem i kada su pokrenuti napadi na rukovodstvo lokalne zajednice, smatrali smo važnim da informišemo građane da lokalna zajednica nema nikakve veze sa ovim.

Marta Dobo je takođe izjavila da građani prijave nastalu štetu opštinskoj komunalnoj inspekciji, jer su javna područja u vlasništvu Grada Subotice, lokalna zajednica nije nadležna za ta pitanja i dodala je da će u Paliću i dalje biti postavljani optički kablovi ali da o tome još nisu primili nikakvo obaveštenje.

- Postavljanje optičkih kablova predstavlja važnu i dobru investiciju koju je lokalna zajednica odavno tražila ali nikad nismo tražili da se zbog toga kopaju rovovi po gradu – rekla je Marta Dobo.

 Međutim, tokom postavke optičkih kablova, štetu nije samo Palić pretrpeo. Kontaktirali smo subotički Inspektorat koji je u pismenoj formi odgovorio, da su dobili više od deset prijava od strane građana, nakon čega je supervizor izašao na teren i ocenio situaciju. Većina pritužbi je stigla iz Kertvaroša i Malog Radanovca od svih okolnih mesta. Najupečatljivije štete su bile na trotoarima, putu i zelenim površinama.

Inspektorak napominje član 40. gde se navodi da lokalne puteve i kolovoze, kao javni prostor,  izvođači radova vrate u svoje prvobitno stanje nakon završenih radova. Prema tome, u slučajevima gde gde je inspektor utvrdio da javne površine nisu vraćene u prvobitno stanje, on je obavezao ugovarače da to učine. Nadzornik je nekoliko puta prešao teren sa investitorima i izvođačima radova i odmah naložio da poprave javni prostor gde su nanete štete. 

Inspektorat takođe skreće pažnju svih građana koji su oštećeni ovim radovima, da mogu prijaviti to na telefonski broj komunalne policije Subotice 024/626-988,  ili na broj telefona Centra za odnose sa potrošačima opštinske uprave Subotice 024/626-999.

Na pitanje da li se na području grada očekuju dalji radovi, nismo dobili nikakav odgovor od inspekcije.