Játszik az ország: új számlák, új remények

Bozsoki Valéria

2018. február 6., 15:08 >> 2018. február 6., 16:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A múlt esztendő első napján indított számlagyűjtő játék lázba hozta a már elfásult polgárokat. Azokat is, akik arra gondoltak: ennek a Vedd el a számlát, és nyerj! akciónak nem lesz eredménye. Kisemberként ugyan mit is tehetnének a mi országunkban is egyre jobban teret hódító szürkegazdaság ellen?! Gazdasági szakembereink azonban az emberek pszichológiájára alapozva kiötlötték a nyereményjátékkal egybekötött akciót. A szervezők – a köztársasági kormány, a helyi szintű gazdasági fejlesztéssel foglalkozó szövetség (NALED) és az állami szerencsejáték – az akció által kívánták tudatosítani a polgárokban, hogy fontos a megvásárolt termékért vagy szolgáltatásért számlát kérni, amellyel a kereskedő, a vállalkozó bizonyítja, legálisan dolgozik és adót fizet az államnak.

Az emberek szeretnek kapni, bármit, úgyhogy egyáltalán nem meglepetés, hogy a sikeresnek minősített akció során Szerbia polgárainak 40 százaléka élt a játék lehetőségével. Miért is ne?

Március 11-e és 31-e között összesen 742 ajándék került a polgárokhoz. Minden bizonnyal a legcsalogatóbb a 6 belgrádi lakás, továbbá 50 Fiat 500L típusú személygépkocsi, valamint a külföldi utak voltak. Ezeknek a kisorsolását márciusban négy alkalommal élőben közvetítette a Szerbiai Rádió és Televízió. E nyeremények összértékéből, 135,34 millió dinárból 114,6 millió dinárt az állami költségvetésből különítettek el, 20,7 millió dinárról pedig a NALED gondoskodott – nyilatkozták a médiának a játék szervezői.

(Illusztráció)

A fentebb felsorolt ajándékokért a felnőtt polgároknak nem kellett egyebet tenniük, mint egy borítékban összegyűjteniük tíz – adómemóriás pénztárgépből kiadott – számlát, mely egyenként legalább 100 dináros vásárlásról szól. A postahivatalban ingyen kapható, előre megcímzett borítékokért álltak sorba azok, akiknek volt rá idejük, egy-egy borítékba tíz számlának kellett bekerülnie. Egy személynek pedig az elküldött borítékok számától függően nőtt az esélye a nyereményre. A játék részleteiről napilapunk is folyamatosan beszámolt.

Az izgalmas, sokat ígérő állami nyereményjátékban, amelyre 8 millió boríték érkezett, a lakosság 40 százaléka vett részt. Ana Brnabić akkori államigazgatási és önkormányzati miniszter a 2017. március 23-ai sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: a nyereményjáték javított a polgárok adókötelezettség iránti hozzáállásán, továbbá Dragana Marković, az adóhivatal igazgatónője rámutatott arra, hogy az állami nyereményjátéknak köszönhetően az adómemóriás pénztárgépek után bejegyzett januári forgalom a 2016. évi 152 milliárd dinárról 160 milliárd dinárra emelkedett 2017. januárban.

Az ettől függetlenül végzett IPSOS Strategic közvélemény-kutatásból, amelyben véletlenszerűen kiválasztott 1050 polgár vett részt, kiderült egyebek mellett az, hogy bár a megkérdezettek kétharmada szerint az állam nem bünteti kellő mértékben azokat, akik illegális keretek között üzletelnek, csupán 33 százalékuk jelentené fel munkaadóját, ha feketén foglalkoztatná. Érthető: a polgárok a nagy munkanélküliségben a legjobban az állásuk elvesztésétől félnek. Az is kiderült, hogy a lakosság harmada vásárol illegális eladásból, legtöbbször kávét, dohányt, cigarettát, alkoholt, üzemanyagot, csak azért, mert jóval olcsóbban kapható, mint az üzletben. Ehhez tenném hozzá: arról senki sem beszél, hogy egyes boltokban nem egy tulajdonos finoman értésére adja a naivnak tűnő vásárlónak, hogy ha nem igényli a számlát, az árura kedvezményt kap.

Részt vesz-e a Vedd el a számlát, és nyerj! nyereményjátékban?

Igen: 156 (43,1%)

Talán: 47 (13%)

Nem: 159 (43,9%)

Habár támogatom a szürkegazdaság felszámolásának akcióját, azaz minden egyes alkalommal elveszem vagy kérem a számlát, nem játszom. Természetesen nagyszerű lenne lakást, autót nyerni, ezek közül bármelyiknek azonban akkor tudnék igazán örülni, ha nekem sikerült volna évek során a jövedelmemből, törlesztés nélkül ilyesmit vásárolni. Még abból a generációból maradtam, akit arra neveltek, hogy abból éljen meg és gazdálkodjon, amit becsületesen megkeresett.

Sem időm, sem kedvem számlákat gyűjtögetni, nyereményjátékokat hajszolni. Az energiámat inkább a becsületes élet, megélhetés szavatolására „pazarolom”.

A „kenyeret és cirkuszt” („Panem et circenses”) latin közmondás arra utal: a római polgárok a cirkuszi játékokon kenyeret kaptak ingyen, hogy nehéz életük miatt nehogy lázadást szervezzenek. Jóllaktak, és ingyen szórakoztak.

Manapság is nem kevés polgárnak esik rosszul, ha így játszadoznak velük. Ha felügyelőségeink és mások nem lennének megvesztegethetők, akkor körmükre néznének azoknak, akik a szürkegazdaság főszereplői. Ennél azonban egyszerűbb nyereményjátékokkal elterelni a lényegről a figyelmünket.

Mindenkinek természetesen szabad választása van: aki nyerni akar, továbbra is játszhat, újraindult ugyanis Szerbiában a Vedd el a számlát, és nyerj! számlagyűjtő nyereményjáték. A nyereménytárgyak összértéke a tavalyinál magasabb. Aki játszik, több házra, több autóra számíthat. A versenyszabály csupán némileg módosult: a számlák bármilyen borítékban feladhatók. Az idén is borítékonként tíz, minimum százdináros vásárlásról szóló számla adható fel, egy személy pedig több borítékot is elküldhet. A játék célja természetesen most is a szürkegazdaság megfékezése.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap