2024. április 23., kedd

Sport és politika

2018-ban 48 klubot támogat Szabadka Város

A Szabadka Város területén működő sportklubok társfinanszírozásáról az elmúlt héten született döntés. Az ügyben illetékes bizottság javaslatára a városi tanács 48 éves program támogatását hagyta jóvá, míg 20 pályázó esetében elutasította. Szabadka város az idén összesen több mint 45 millió dinárral támogatja a sportklubokat. A legnagyobb támogatást, 5 millió dinárt a szabadkai Spartacus Labdarúgóklub kapta. A városi költségvetésből 3,7 millió dinárt kap a Spartacus Kosárlabdaklub, a Spartacus Röplabdaklub, a Spartacus Vojput Kézilabdaklub, a Spartacus Női Labdarúgóklub, valamint a Spartacus Női Röplabdaklub. Az utóbbi időben nagy sikereket elérő Spartacus Birkózóklub és a Spartacus Súlyemelőklub 3,5 millió, illetve 1,5 millió dinár városi támogatásban részesül 2018-ban.

Az elutasított klubok között találjuk többek között a szabadkai Champions Futsalklubot, a Spartacus Vívóklubot, a palicsi Reful Vitorlásklubot, az Enpi Karateklubot és a kelebiai Favory Lovasklubot is.

Nemanja Simović (Fotó: Benedek Miklós)

Nemanja Simović (Fotó: Benedek Miklós)

A döntéssel kapcsolatban az ellenzék sorait erősítő Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoportja közleményt adott ki, amelyben arról értesítik a közvéleményt, hogy meglátásaik szerint a sportklubokat politikai alkalmasság szerint támogatják, vagy éppen nem támogatják. „A legkevésbé sem humánus, a klubok és sportmunkások számára pedig mélységesen sértő a politikailag alkalmas és alkalmatlan klubokra történő hallgatólagos felosztás, ami városunk számára teljességgel elfogadhatatlan” – áll a Mozgalom által kibocsátott közleményben. Az írás kifogásolja, hogy a Spartacus vívóklub és a Favory lovasegyesület sem kapott támogatást, amelyek pedig Szabadka szellemiségét és hagyományait viszik tovább, és amelyekre a szabadkaiak kivételesen büszkék. Végezetül a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoportja a döntés felülvizsgálását követeli.

Ugyanakkor az Enpi Karateklub elnöke, Milorad Ćopić nyílt levélben fordult Nemanja Simovićhoz, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagjához, arra kérve a tanácsost, hogy indokolja meg a döntést, amellyel éves programjukat elutasították. A levélben szó esik arról, hogy az Enpi az egyik legsikeresebb sportegyesület, számos elismeréssel, rendszeresen szervez nemzetközileg is jelentős tornákat, illetve azt is fontos kiemelni, hogy a klubot a tavalyi évig a város is támogatta. Ćopić arra a kérdésére is választ várt a tanácsostól, hogy a klubnak miért kellett elhagynia a Jadran épületét, ahova 15 éve költözött be.

A közleményekre reagálva Nemanja Simović tegnap sajtótájékoztatót tartott, ahol kiemelte, hogy a sport nem képezheti politikai viták tárgyát. A tanácsos elmondta, hogy a ranglisták nyilvánosságra hozatala óta senki sem fellebbezett a döntés ellen, sőt az azóta eltelt három hétben többen is elégedettségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az idén több pénz jut a sportklubok támogatására:

– A pénzeszközök a szabályzattal összhangban kerültek kiosztásra. Az elutasított klubok között vannak olyanok, amelyeknek a pályázati dokumentációja nem felelt meg az előírásoknak, vagy nem adták át idejében, vagy a tavalyi támogatást nem tudták igazolni, illetve olyanok is, amelyek civil szervezetként vannak regisztrálva – fogalmazott Simović, aki emellett arról is szót ejtett, hogy meglátása szerint az előző vezetőség nagy károkat okozott Szabadka sportjának. Az Enpi vezetőjének kérdésére válaszolva a tanácsos elmondta, hogy a törvény értelmében csak azon klubok részesülhetnek központi támogatásban, amelyek a hivatalos szerbiai sportszövetség tagjai – az Enpi esetében ez nem áll fenn. A Jadranból pedig azért kellett kiköltözniük, mivel több mint 1 millió dináros tartozásuk van.