2024. április 19., péntek

Az európai klinikák színvonalán

A Szabadkai Közkórház angioműtőjében elvégezték az első életmentő műtétet

A Szabadkai Közkórházban hétfőn megtartott sajtótájékoztatón a kardiológiai osztály szakemberei az angioműtő aktiválásával kapcsolatos első tapasztalataikról számoltak be. A média képviselőinek dr. Slobodan Puškar kardiológus, a kórház igazgatója, dr. Saša Dželebdžić kardiológus, az angioműtő vezetője, dr. Svetozar Srdić kardiológus, valamint dr. Ivana Pletikosić, a kardiológiai osztály osztályvezető főorvosa nyilatkozott.

Az angioműtő csapata (Fotó: Gergely Árpád)

Az angioműtő csapata (Fotó: Gergely Árpád)

– A Szabadkai Közkórházban elvégeztük az első olyan szívműtétet, amikor a páciens az úgynevezett aranyórában jutott el a kórházba. Az aranyóra az első egy-két óra a panaszok megjelenésétől számítva, amikor a legnagyobb az esély a beteg felépülésére. Ezzel a műtéttel egy új korszaka kezdődött kórházunkban az akut miokardiális infarktus (AMI) gyógyításának – mondta dr. Svetozar Srdić kardiológus a sajtótájékoztatón.

Dr. Saša Dželebdžić, az angioműtő vezetője elmondta, hogy összesen 87 beavatkozást végzett el a csapat, majd bemutatta az angioműtő munkatársait, nővéreket, technikusokat, és hozzáfűzte, hogy az angioműtőben négy kardiológus végzi a beavatkozásokat.– Fel vagyunk készülve az infarktusos beteg fogadására, hogy mielőbb sort keríthessünk a beavatkozásra, az infarktus kezdetétől az említett egy órán belül. A koszorúér teljes elzáródásakor az esetek döntő többségében ST-elevációs miokardiális infarktusról (STEMI) van szó, itt a gyorsaság életmentő. Osztályunkon január 31-én végeztünk el egy ilyen műtétet. Nagyon jó, hogy Szabadkán is van ilyen műtétek elvégzésére alkalmas műtő, mert a pácienset nem kell Kamenicára szállítani, ezáltal pedig időt nyerünk, és sokkal gyorsabban tudunk reagálni. Célunk, hogy minden páciensnek az európai klinikák színvonalával azonos kezelést nyújthassunk – mondta többek között az angioműtő vezetője.

A kardiológiai osztály káderállománya, műszaki és technológiai felszereltsége teljes mértékben megfelel a korszerű műtéti követelményeknek.

– A Szabadkai Közkórházban 25 ezer betegfelvételt tartanak nyilván, az angioműtő aktiválása által évente nyolcszáz és ezer közötti számban növelnénk a beavatkozások számát – mondta dr. Ivana Pletikosić, a kardiológiai osztály osztályvezető főorvosa.