2024. április 19., péntek
MAGYARKANIZSA

A Potisje kilépett a ligából

A Potisje felnőttcsapata a tavaszi idényben nem folytatja a küzdelmet a Vajdasági Liga északi csoportjában. A döntést a magyarkanizsai klub elnöke, Miloš Vidović erősítette meg. A klub helyzetéről még a magyarkanizsai községi képviselő-testület ülésén is kérdéseket tettek fel. A magyarkanizsai felnőttcsapat visszalépése kapcsán beszélgettünk az elnökkel.

– Ez a végleges döntésünk. Több beszélgetést folytattam az időszerű problémáinkról a kisszámú igazgatóbizottság tagjaival, valamint a magyarkanizsai sportszövetség képviselőivel. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a klub működése az eddigi módon több ok miatt is fenntarthatatlan. Az egyik legnagyobb gond a pénzügyi, amely évek óta visszatérő probléma. De ennél is nagyobb gondot okoz, hogy hiányoznak a sportmunkások, a régi játékosok, akik itt nőttek fel, nélkülük a klub amatőr szinten egyszerűen nem tud működni mondta Vidović

Az elnök megállapította, hogy ezen a szinten a klubok a labdarúgást kedvelők önkéntes munkájával oldják meg az aktuális problémákat, de ez sajnos a Potisjében egy ideje már nem így történik. Megemlítette, hogy igyekezett javítani a klub munkáját, több emberrel beszélgetett, megpróbálta őket a klub irányításába bevonni, feladatokkal ellátni őket a pálya és az épületek karbantartása, mérkőzések szervezése kapcsán, ami véleménye szerint öt-hat aktív ember nélkül lehetetlen.

– Ha figyelembe vesszük a pénzhiányt és azt, hogy mindezek a gondok egy emberre hárulnak, akkor megállapíthatjuk, hogy a dolgok nem megfelelően működnek. Ezért nem lehet senkit sem hibáztatni, ugyanakkor nem látok elég érdeklődést a környezetemben a klub munkájában való részvétel iránt. Mindehhez kapcsolódnak még más problémák, így a játékoskeret kérdése is. A fiatalok tanulmányaik miatt korán elhagyják a klubot, a nagy részük Magyarországra távozik. A pionírok közül tizenegyen Magyarországon folytatják középiskolai tanulmányaikat, a klub így csapat nélkül maradt, mindössze négyen maradtak abból a generációból. Azok, akik maradnak, és az évek során eljutnak a felnőttcsapatig, nagy számban Magyarországra távoznak. Ott a kluboknak hasonló és még alacsonyabb osztályban nincsenek gondjaik, és nem titok, hogy a játékosok szolidan meg vannak fizetve. Senki sem kérdőjelezheti meg távozásuk okát, hiszen számunkra ilyen feltételek jelenleg elképzelhetetlenek – magyarázta Vidović.

Mindent figyelembe véve, nem reális, hogy az első csapat a jelenlegi ligában működjön, noha az elnök véleménye szerint a klub, amely jövőre ünnepli 100 éves fennállását, valamint Magyarkanizsa is megérdemelnek egy vajdasági ligás csapatot.

– Világos, hogy számunkra ez túl nagy kihívás. Az őszi idényben a felnőttcsapatban egy kivételével minden játékosunk vidéki volt. Tavaly nyáron négy-öt játékosunk anyagi okok miatt Magyarországra ment játszani. Néhány játékosunk nem felelt meg a Vajdasági Liga szintjének, emiatt nehezen tudtuk elkezdeni a felkészülést. Hála a szabadkai Spartacus és Bácska megértésének, amelyek rendelkezésünkre bocsátották fiataljaikat, teljessé tettük a 15-16 fős keretünket, így működni tudtunk. A Spartacus és a Bácska vezetősége jó lehetőségnek tartotta ezt, hiszen így fiataljaik egy helyen szerepelhettek, és fejlődhettek. Ezúton is meg szeretném köszönni a segítséget, de világos, hogy ez nem hosszú távú megoldás számunkra. Hangsúlyoznom kell, hogy Slobodan Jokanović vezetőedző az elmúlt időszakban nagy munkát végzett. Jó hangulatot teremtett, és a fiatalokat remekül összehangolta a néhány itt maradt tapasztalt játékosunkkal. Az őszi idényben igencsak megnehezítettük az éllovasok dolgát, mind hazai pályán, mind idegenben – szögezte le Vidović.

Mivel a téli szünetben a Potisje felnőttcsapat nélkül maradt, minden játékos és Jokanović is szabad kezet kaptak, hogy új csapatot válasszanak.

– Ha tovább húzzuk az időt, a fiúk elveszítették volna a következő fél idényt, így ilyen szempontból meg kellett születnie döntésünknek. Ugyanez vonatkozik Jokanović edzőre is, aki, amíg Magyarkanizsán dolgozott, sok ajánlatot kapott, de az elért eredmények arra ösztönözték, hogy maradjon. Sajnos, ennek a népszerűtlen lépésnek a megtételére kényszerültünk – mutatott rá Vidović.

A Potisje így felnőttcsapat nélkül fog működni. Vidović emlékeztetett rá, hogy már 2010 óta a klub élén van, különféle helyzeteket élt meg. A klub súlyos pénzügyi gondokkal és a számlája zárolásával is küzdött.

– Megjártuk a mennyet és a poklot is ez idő alatt, a legalacsonyabb versenyfokozatba való visszaeséstől a Vajdasági Ligában való szereplésig. Negyven év elteltével szerepelt a Potisje a Vajdasági Ligában. Az elmúlt években tényleg minden megtörtént, és a döntést meg kellett hoznunk, annak érdekében, hogy néhány dolgot az alapoknál kezdjünk rendbe tenni. Ez után a döntés után, amely nagy csapás mindannyiunknak a klubban, az az első feladatunk, hogy stabilizáljuk a helyzetet. Szeretjük a klubot és a sportot, és jövőre ünnepeljük fennállásunk 100. évfordulóját, amivel kevés klub büszkélkedhet. A jubiláris évbe felnőttcsapat nélkül fogunk belekezdeni, ami elképzelhetetlen volt számomra. Mindez nem jelenti azt, hogy a klub nem fog fennmaradni. Viszont sokkal több energiát kell szentelni a fiatal korosztályokkal való munkának. Az emberek tömeges elvándorlása is súlyos gond, mert a fiatal párok a gyerekeiket is viszik, amit igencsak megérzünk – tette hozzá Vidović.

A hivatalban való maradásról Miloš Vidović szerint később fognak beszélgetni, akkor, amikor a helyzet valamennyire rendeződik, elsősorban anyagi tekintetben, mert a klubnak adóssága is van. Az elnök állítása szerint nem nagy, és majd törlesztik. Amikor ez rendeződik, minden érdekelttel, sportmunkással, az önkormányzat képviselőivel, politikusokkal, régi játékosokkal és vállalkozókkal le kell ülni beszélgetni, hogy eldöntsék, hogyan folytassák. A fiatal korosztályok mindenképp folytatják a küzdelmet a Mini-Maxi Ligában, valamint minden olyan versenyben, amelyen eddig részt vettek. Az elnök hozzátette, hogy a fiatal csapatok az utóbbi időben jó eredményeket értek el.

– Olyan emberekre van most szükségünk, akik nagy múltú klubunk működtetésének akarják szentelni idejüket. Ilyen változások után hamarosan megtartjuk a klub közgyűlését, amelyen egyúttal választást kell tartani. Az a feladatom, hogy a közgyűlés előtt törlesszük az adósságunkat, hogy áttekinthessük, milyen irányban folytatjuk. Velem vagy nélkülem, de a klubnak működnie kell. Az, hogy folytathatom-e a munkám, vagy sem, a klub barátainak véleményétől fog függni – zárta mondandóját Miloš Vidović.