2024. április 25., csütörtök

Potápi: A magyar diaszpórán belül kitüntetett helyet foglal el a zsidóság

A magyar diaszpórán belül kitüntetett helyet foglal el a magyar zsidóság – mondta Potápi Árpád János a Többes kötésben: magyar-zsidó múltak és égtájak címmel megrendezett konferencián hétfőn Budapesten.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt: az elmúlt évszázadban számtalan zsidó ember vándorolt ki a mostani államhatáron belüli területekről és a történelmi Magyarország vidékeiről, Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Délvidékről is Európa más országaiba, az Amerikai Egyesült Államokba vagy Izraelbe. Kiemelte: ezek az emberek „nagy történelmi traumák után távoztak”, nagy veszteségek elszenvedése után hagyták el szülőföldjüket. Ugyanakkor minden kivándorolt magyar zsidó vitt magával valamit magyar örökségéből, amit a mai napig őriz Los Angelesben vagy Tel-Avivban. Mindannyian képviselik a magyar nemzetet és a magyar kultúrát – tette hozzá Potápi Árpád János.

Az államtitkár szerint „meg kell látnunk és ismernünk közösségeink sokszínűségét, és ebben a folyamatban különösen fontos a kulturális párbeszéd”.

Potápi Árpád János kitért arra is, hogy a világon egyre több országban felismerik a külhonban élő nemzettársakkal való kapcsolattartás és kapcsolatépítés fontosságát. Magyarország esetében ez különösen fontos, hiszen szerte a világban kiterjedt magyar diaszpóraközösség él.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott egynapos konferencia fő témája a határon túli magyar zsidó közösségek identitása, helyzete. A tanácskozást az NKE Molnár Tamás Kutatóintézete szervezte. A konferencián részt vett mások mellett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár.