2024. április 18., csütörtök

A független igazságügyi rendszer a cél

Tanácskozás az alkotmány igazságügyi vonatkozásainak módosításáról

Kragujevacon tartották meg ma az első kerekasztal-értekezletet a leendő alkotmánymódosítás igazságügyi rendelkezéseiről. Az alkotmány igazságügyi előírásainak munkatervezetét január 22-én mutatta be az igazságügyi minisztérium, a kragujevaci tanácskozáson Čedomir Backović segédminiszter vázolta fel annak lényeges elemeit. Mint mondta, a módosítások egyik jelentős eleme a végrehajtó és törvényhozó hatalom kizárása az ügyészek és bírók megválasztásának folyamatából. Backović közölte, hogy a tanácskozások e körének befejezése után véglegesítik az alkotmánymódosítás tervezetét. Belgrádban, Nišben és Újvidéken is terveznek hasonló összejövetelt. A végleges szöveget a Velencei Bizottságnak, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének küldik el véleményezésre. Meggyőződésének adott hangot, hogy az év végéig sikerül összehangolni a dokumentumot a bizottsági észrevételekkel, s ezt követően magának az alkotmánymódosításnak a folyamata várhatóan további hat-hét hónapot vesz igénybe.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A vita résztvevői között sokan kifejtették a véleményüket, s a többség szerint az újítások számos olyan megoldást hoznak, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét szavatolják. Nenad Vujić, az Igazságügyi Akadémia igazgatója úgy véli, a velencei kritériumoknak máris megfelelnek az előírások, s elvetette azokat az állításokat, amelyek szerint a bevezetendő kötelező képzés a bírók és ügyészek esetében gátolja az igazságügyi rendszerbe kerülés gyorsaságát, lehetőségét.

Ivan Jovičić, az Országos Bírói Tanács elnökhelyettese a pozitívumok mellett rossznak találta azokat a rendelkezéseket, amelyek szerinte korlátozzák a tanács működésének függetlenségét,  például azt, hogy nem rendelkezik majd önálló költségvetéssel, vagy hogy az igazságügyi miniszter fegyelmi eljárást indíthat a bírói tanács tagjai ellen. Nenad Stefanović, a Szerbiai Ügyészek Egyesületének tagja javasolta, hogy az igazságszolgáltatás szerveinek politikamentessége érdekében a minisztérium a szöveg véglegesítése során vegye figyelembe a tervezetre benyújtott módosítási javaslatokat.