BRUNO MARS

A Marsról pottyant énekes

Lukács Melinda

2018. február 5., 17:12 >> 2018. február 5., 18:12

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Peter Gene Hernandez neve hallatán nem biztos, hogy bárkinek is egyből beugrik, kiről van szó. Márpedig így hívják a mai idők könnyűzenei életének egyik legismertebb és legnépszerűbb előadóját. Az énekesként, zenészként, dalszerzőként, koreográfusként és zenei producerként is tevékenykedő Bruno Marsot, aki elsöprő sikert aratott az idei Grammy-gálán, miután hat jelölésből mindet díjra váltotta. Győzött egyebek közt a legjobb lemez, R&B album, felvétel, dal és R&B dal kategóriákban. Eddigi pályája során tizenegy Grammy-díjat nyert, holott még alig múlt harmincéves, és csupán három stúdiólemezt adott ki. Sikere Adele-ével vetekszik.

Bruno Mars tehát Peter Gene Hernandez néven született 1985. október 8-án, a Hawaii-szigeteken, Honoluluban. Zenész családban nevelkedett, apja részben magyar származású. A szülei egy rendezvényen találkoztak, amelyen anyja hula táncosként lépett fel, apja pedig ütőhangszereken játszott. Bruno Mars nagy családban nőtt fel, egy bátyja és négy lánytestvére van. Gyakran hangoztatja, hogy büszke a származására. A vele készített interjúkban arról is beszél, hogy a zene mindig körülvette, a családjában mindenki zenélt vagy énekelt, és ő is gyakran fellépett apja zenekarával. Mostanában is együttműködik a testvéreivel, bátyja a zenekarának a dobosa.

A nagybátyja Elvis-imitátor volt, így Brunót is a zene, a tánc, a szórakoztatás hozta lázba. Kisgyermekként már nagyon jól utánozta Elvist, többször is fellépett kis Elvisként, hétéves korában szerepet kapott a Nicolas Cage főszerepléséven készült Első állomás: Las Vegas (Honeymoon is Vegas) című filmben. A Bruno becenév még kétéves korában ragadt rá, apja nevezte el így, mert szerinte olyan vaskos volt, mint Bruno Sammartino birkózó. Az érettségizés után Bruno Los Angelesbe költözött, hogy zenei karriert építsen ki. Ekkortájt már használta a Bruno nevet, majd hozzátette a Marsot is, mert állítása szerint a lányok azt mondták rá, hogy réveteg és úgy tud bámulni, mintha a Marsról pottyant volna le.

A fő célja mindig is az volt, hogy sikeres szóló előadó legyen, de tartott a hirtelen jövő népszerűség csapdáitól, ezért nem lépett ki rögtön a reflektorfénybe. Azt tapasztalta ugyanis, hogy sok előadó épp abba bukik bele, hogy túl korán szerződtetik le. Ő előbb szerette volna kipuhatolni a zeneipart, tisztán látni önmagát és a céljait. Kezdetben más előadóknak írt dalokat, hogy ezzel is fejlessze dalszerzői képességét, közben számos hírességgel alakított ki jó kapcsolatot. 2009-ben elérkezettnek látta az időt, hogy megvalósítsa az álmait. A The Smeezingtones produkciós ház társalapítója lett, a következő évben pedig előadóként közreműködött Travie McCoy Billionaire című dalában, amely kecsegtető eredményt hozott. A siker hullámát meglovagolva Bruno Mars kiadta debütáló középlemezét It's Better If You Don't Understand címmel, majd pedig első stúdióalbumát, a Doo-Wops & Hoolgianst. Az ezen található Just the Way You Are, a Grenade és a The Lazy Song című dalok nagy népszerűségre tettek szert, így 2011-ben megkapta az első Grammy-díjat is. Gyorsan érkezett a második lemez, 2012-ben jelent meg az Unorthodox Jukebox, amelyről a Locked out of Heaven, a Gorilla és a Treasure című zeneszámok emelkedtek ki. Mark Ronsonnal 2014-ben működött együtt, az Uptown Funk című dal kapcsán, amely sokáig uralta a toplistákat. Bruno Mars új lemeze, a 24K Magic 2016 vége felé jött ki, ezekről a címadó dal, a That's What I Like, a Versace on the Floor és a Finesse lett népszerű.

A zenevilágban a sikeresség gyakran a jó időzítésen múlik. Bruno Mars akkor született, amikor Michael Jackson a csúcson volt – miután kiadta a Thriller című albumot és mielőtt megjelentette a Badet –, Prince pedig egy évvel Bruno születése előtt rukkolt elő a Purple Rainnel. Mars zenei fejlődésére a legnagyobbak hatottak: Elvis, a rockkirály; Little Richard, aki azt állította magáról, hogy ha Elvis a rockkirály, akkor ő a rockkirálynő; James Brown, a soul keresztapja; Jimmy Hendrix, minden idők egyik legjobb gitárosa; Michael Jackson, a popkirály és a pop hercegének elnevezett Prince. Bruno Mars zenei stílusát tehát a pop, a rock, a reggae, a soul, az R&B, a diszkó, a funk és a hiphop határozta meg. Akkor robbant be a köztudatba, amikor a világ Michael Jacksont siratta, de nagyon bölcsen nem tolakodott a helyére. Egy interjúban azt mondta, hogy nem akar második Michael Jackson lenni, csak ez első Bruno Mars, aki fülbemászó, olykor nosztalgikus, szerelmes dalokkal és látványos koreográfiákkal teszi szebbé a világot.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége