2024. április 25., csütörtök

Szigorú ellenőrzőrendszer az óvodákban

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény keretében működő óvodákban felmerült a gyanú, hogy egyes szülők hamisított oltási bizonylatokat adtak át gyermekeikről. Az Újvidéki Gyógyszertár és a Radosno detinjstvo ezért szigorú ellenőrzőrendszert alakított ki annak érdekében, hogy ilyesmi ne történhessen meg.

Ljubinka Vujić, a Radosno detinjstvo egészségügyi-megelőző szektorának a koordinátora elmondta, ezentúl, minden adatot leellenőriznek, kivéve az egészségház pecsétjével ellátott bizonylatokat. A szülők ezentúl minden átadott, pecsét nélküli elismervényt kötelesek aláírni, hogy garantálnak az adatok hitelességéért, pontosságáért.

Az egészségügyi minisztérium legújabb rendelete alapján, a Radosno detinjstvo Gyermekintézménybe járó gyermekek szülei kötelesek átadni a gyermekek oltási kartonjainak a fénymásolatát, így bizonyíthatják, hogy rendszeresen beoltatták a kicsiket. Abban az esetben, ha a szülő nem adja át a bizonylatot, vagy ha a gyermekről kiderül, hogy nem kapott rendszeres oltást, a továbbiakig nem járhat óvodába.

Vujić emlékeztetett arra, hogy az oltásokról szóló bizonylatok meghamisítása bűncselekménynek számít. Az óvodában az elmúlt héten több szülőről is kiderült, hogy a fénymásolt oltási kartonokat meghamisították. Az óvoda és a minisztérium azért döntött úgy, hogy elfogadják a fénymásolatokat is, mert szerették volna elkerülni, hogy az egészségházakban tumultusok alakuljanak ki a bizonylatok beszerzése miatt. Ezentúl a fénymásolt oltási kartonok adatait az óvodában leellenőrzik, csak az egészségház által kiadottaknak nem lesz kötelező a leellenőrzése – írta a Dnevnik napilap.

A Radosno detinjstvo egészségügyi-megelőző szektorának a koordinátora hozzátette, nincs ok pánikra, hiszen azok a szülők, akik eddig nem oltatták be gyermeküket, ezt utólag is megtehetik. Az újvidéki egészségházakban elmondták, az utóbbi időben rohamosan megnőtt az oltások iránti érdeklődés.