2024. április 24., szerda

Népesedést serkentő intézkedések

Ingyenes a várandós nők első trimeszteri szűrése Topolyán

Egy két évvel ezelőtti kimutatás alapján Szerbia 169 községéből csupán ötben volt pozitív a születések aránya az elhalálozásokhoz viszonyítva. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy az évtizedek óta mélyrepülésben levő születési arányok mellett rövid idő alatt szűkebb pátriánkból hány családalapítás előtt álló fiatal költözött el, sejthetjük, hogy a gond nem kicsi. Szerbiában az elmúlt hónapokban kísérleti jelleggel lépéseket kezdeményeztek ennek orvoslására: egy, a demográfiai mutatókat előmozdítani hivatott program keretében 88 pályázó község közül 15 kapott támogatást elképzeléseinek megvalósítására, köztük van Topolya is.

Mészáros Heléna (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Mészáros Heléna (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Egy község egyedül nem rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, hogy a probléma kiinduló okát orvosolni tudja, viszont megteheti azt, hogy igyekszik segíteni azokon a családokon, amelyek minden nehézség ellenére úgy döntenek, hogy itthon maradnak – mondja Mészáros Heléna, a községi tanács tagja, a demográfiai és népességügyi kabinet projektje keretében a születések számát serkentő intézkedések koordinálásával megbízott illetékes. 

– Összesen 6 millió dinár áll rendelkezésre, ebből 5 milliót fedez a minisztérium. Jelentős támogatást tudunk nyújtani a nőgyógyászati vizsgálatokra és óvodai fejlesztésekre. Sajnálatosak azok a tények, hogy a migrációs hullámmal generációkkal leszünk szegényebbek a következő évtizedekben. A probléma gyökereihez mérten rendkívül kevés lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy hathatósan reagálni tudjunk, községi szinten viszont azokért a családokért tehetünk, akik itthon maradtak – hallottuk Mészáros Helénától.

A minisztériumi támogatásnak köszönhetően a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetének korszerűsített vajúdószobája képezi a községi akcióterv egyik pontját. Emellett a gyermekekre és az ifjúságra gondolva oktatói-tanácsadói hálózatot hív életre a topolyai önkormányzat, amelynek része a kiskorú lányok felvilágosítása, a kismamák támogatása.

– Topolya szinte egyedülálló módon, ingyenesen ad lehetőséget a helyi egészségházban a várandósság első trimeszterében megejthető szűrővizsgálat elvégzésére, amely ultrahangos vizsgálatból és vérvételből áll. A jövőben pedig egy úttörő kezdeményezéssel rukkolunk elő, mégpedig a mesterséges megtermékenyítésen áteső párok lelki gondozását szeretnénk megszervezni. – mondta el a községi tanács tagja, aki elárulta azt is, hogy Topolya az év végéig 100 százalékkal növeli a szülői juttatás összegét, az óvodákban pedig multidiszciplináris, 8 tagú szakmai csapat áll azon szülők rendelkezésére, akik bármilyen észrevétellel kapcsolatban kérik a gyermekük inklúziós fejlesztését.

– A defektológussal kapcsolatot tartó szakmai csapat tagjai önként és önzetlenül ajánlották fel a segítségüket. Olyan szakképzett és gyakorlattal is rendelkező egyénekről van szó, akik valamelyik topolyai intézmény élén állnak. Az egyik elképzelésünk például, hogy a babák 6. hónapjában megejtendő szisztematikus vizsgálatán is jelen lennénk, hiszen a legújabb eredmények alapján valamennyi fejlődési rendellenesség már ilyenkor észrevehető, és jelentősen nagyobb az esély a kezelésre. Továbbá a nevelési nehézségek esetén bevonjuk a község valamennyi óvodáját, felvesszük a kapcsolatot a tanítókkal, illetve igyekszünk az érintett családok környezetével is foglalkozni. Eben az esetben kiemelten kell foglalkozni a hátrányosabb helyzetben lévő falusi családokkal. Mindezzel az a célunk, hogy végre a mi tájainkon is lehetőség nyíljon egy-egy probléma megoldására, és ne csak a tüneti kezelésére – hallottuk Mészáros Helénától, aki rámutatott arra, hogy ezeket a kezdeményezéseket Topolya elsőként lépi meg, és talán az egész ország számára példaként szolgálhat majd az eredményeivel.