2024. március 29., péntek

„Akkor leszek elégedett, ha…”

Mi épül, hogyan épül Magyarkanizsán?

A csönd városa elnevezéssel illetett Magyarkanizsán nem honol mindig csönd, ha igen, tesznek róla, hogy ez ne így legyen, hiszen megannyi kiemelt jelentőségű rendezvény zajlik nemcsak a városban, hanem az egész községben. Kapásból fel lehet sorolni több, jól menő vállalkozást, arról nem is beszélve, hogy az idegenforgalmi lehetőségek tárháza is majdhogynem kimeríthetetlen. A tervekről és gondokról kérdeztük Fejsztámer Róbertet, Magyarkanizsa polgármesterét.

Az idei költségvetés hosszú tárgyalási és egyeztetési folyamat során állt össze. Elégedett-e a végeredménnyel?

– Valóban hónapokon keresztül folytak az egyeztetések az intézmények vezetői és a politikum képviselői között, és arra törekedtünk, hogy megtaláljuk azt a középutat, ahol nem maradnak el a fejlesztések, ugyanakkor nem lépjük túl azt a keretet sem, amelyet a község bevételei szabnak. Ez a keret egész évre 720–750 millió dinár. Ebben benne van minden egyéb bevételünk is, gondolok itt a kőolajjáradékra, ami mindig téma. A költségvetésnél elsődleges szempont volt, hogy intézményeink továbbra is zökkenőmentesen működhessenek, továbbá hogy mindig legyen tartalék azokra a fejlesztésekre, pályázatokra, amelyeket tartományi, köztársasági vagy nemzetközi szintről szeretnénk megpályázni. A költségvetés lehetőséget ad új irányvonalaknak is. Akkor leszek elégedett, ha teljes mértékben ki tudja szolgálni azt a felépítményt, amelyet létrehoztunk az elmúlt években, emellett megfelelő rugalmasságot tesz lehetővé, hogy akár önerőből is tudjunk fejleszteni, ne mindig a pályázatokra várjunk.

Mely ágazat élvez elsőbbséget?

– Fő stratégiai irányvonalaink a gazdaságfejlesztés, a mezőgazdaság és az idegenforgalom volt eddig is, az idegenforgalomra azonban mindig csak részösszegeket tudtunk fordítani, hiszen mindig prioritásként jelent meg az önkormányzat munkájában a másik két terület. Azokban, a Prosperitatinak köszönhetően, nagy léptékű fejlesztések történtek, így a mezőgazdaságra és a gazdaságra szánt fejlesztések egy részét át tudjuk csoportosítani az idegenforgalom fejlesztésére. Az év első felében főleg a tervek aktualizálása történik, a későbbiekben következhetnek a nagyobb turisztikai fejlesztések. Konkrétan a nagypark rendezése a Vigadóval egyetemben, a nagy rekreációs sportközpont, továbbá véglegesítjük a Tisza-part és a Fő utca összekötő részét. Erre már volt egy EU-pályázatos tervdokumentáció, amelyet pontosítani és részletezni kell. Minderre a kerülő út kiépítése után nyílik esély. Településeink esetében konkrét irányvonalakról beszélhetünk Tóthfaluban és Oromon a falusi turizmus fejlesztése terén.

A szennyvíztisztítóra nagy összeget kapott a község. Mikor indulnak meg a munkálatok?

– Pillanatnyilag az angol és a szerb nyelvű dokumentáció összehangolása zajlik, amire különösen oda kell figyelni, mert ez egy nemzetközi tender lesz. A mérnöki specifikációknak kifogástalannak kell lenniük, ezért időigényes a dolog. Amint ez megtörténik, várhatóan ebben a hónapban, onnan kezdve ketyeg a 90+30 nap, ez azt jelenti, az év második felében szerződhetünk a kivitelezővel, akinek utána fél év áll majd rendelkezésére, hogy elkészítse a beruházást.

Több oktatási intézményben történtek felújítások, de a legnagyobb figyelmet az oromhegyesi iskola kapta…

– Minden településünkön történt beruházás, megközelítőleg 18 millió dinár értékben. Az oromhegyesi iskola kapcsán a mérnökök azt mondták, a második félévet talán már ott lehet kezdeni. Sajnos ez amiatt nem valósult meg, mert a munkálatok felmérésénél nem vettek észre olyan hiányosságokat, sérüléseket az épületen, amelyekre a betonkonstrukció kibontásánál derült csak fény, hogy instabillá vált máshol is az épület, repedések vannak a tartófalakon, ami a költségvetést nem, de a munka idejét jelentősen növeli. Várhatóan áprilisra fejeződik be teljesen, és vehető birtokba az iskolaépület.

Miért érdemes Magyarkanizsán maradni?

– Egy olyan kicsi, összetartó, élhető közösség, ahol, ha az embernek baja van, megtalálja rá a támaszt és a segítséget. Én azért maradtam itt, és szeretnék még tovább is, mert ami egy minőségi élethez kell itt Szerbiában, azt mindent megad Magyarkanizsa.