2024. április 25., csütörtök

Példamutató nagycsalád

A kishegyesi Rác család kapta a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének díját

A közelmúltban a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének két díja is Kishegyesre került. A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete kapta a legsikeresebb nagycsaládos egyesületnek járó díjat, erről már beszámoltunk, a Rác család pedig a szövetség példamutató nagycsalád díját érdemelte ki. A díj nem véletlenül került Rácékhoz, hiszen az édesapa, László és az édesanya, Amália összesen 9 gyermeket nevelnek. Óriási kihívás ez, de számtalan öröm forrása is egy ekkora család – derült ki a Rác családnál tett látogatásunk során.

László és Amália 15 éve házasok, legidősebb gyermekük 14 éves, a legfiatalabb pedig mindössze 9 hónapos. A népes családban 5 lány és 4 fiú van, s mindannyian egészségesek, vidámak és kíváncsiak. A családfő hentesként dolgozik, egyedül is vállal munkát, de bedolgozik más henteshez is. Emellett egyéb munkákat is vállal, hiszen ahol ekkora a család, ott szükség van minden dinárra. Amália a háztartást vezeti, de segít a férjének, ha egyedül vág disznót, ezenkívül más alkalmi munkákat is vállal. Első kérdésünk természetesen az volt Rácékhoz, hogy terveztek-e ekkora családot?

– Nem terveztük, így alakult az egész. Szeretjük a gyerekeket, igaz, többet már nem szeretnénk. Úgy gondoljuk, hogy itt most már megállunk. Amália eleve nagycsaládból jött, neki négy testvére van, nekem viszont csak egy. Igaz, anyai ágon a nagyapámék több mint tízen voltak testvérek – mondta el László.

Az ember úgy gondolná, hogy ahogy nőtt a gyerekek száma, úgy lett egyre nehezebb a család sorsa, de Rácék tapasztalatai mások. Elmondásuk szerint vannak kiadásaik, és biztos több jut ott, ahol csak egy gyerek van, ennek ellenére nem nélkülöznek. A gyerekek egy ekkora családban a házi munkából is jobban kiveszik a részüket: takarítanak, etetik a jószágokat, a legidősebb lány, Natália, már a főzésbe is besegít. László büszkén mesélte, hogy a két legidősebb fiú az újévi malac vágásából is kivette a részét. Meglátása szerint az a leglényegesebb, hogy a gyerekek látják, hogy kell a segítségük és épp ezért segíteni akarnak mindenben. Természetesen az otthoni munkák mellett a gyerekeknek jut idejük játékra és tanulásra is. Akik iskolába járnak közülük, azok általában erős közepes tanulók. Rácék a gyerekek továbbtanulásán is gondolkodnak, hiszen Natália hamarosan elvégzi az általános iskolát és szeretne továbbtanulni. A család bízik benne, hogy ez sikerülni fog.

Amália a család legfiatalabb tagjával (Lakatos János felvétele)

Amália a család legfiatalabb tagjával (Lakatos János felvétele)

Csupán fizetésből nehéz lenne etetni kilenc gyereket, ezért Rácéknál mindig vannak jószágok. Korábban tartottak birkákat, de jelenleg csak nyulik, disznóik és egy tehenük van. Emellett vannak gyümölcsfáik, és tavaszra málnát szeretnének telepíteni. Mondhatni, minden lehetőséget megragadnak, hogy a család számára mindent biztosítsanak.

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének díja váratlanul érte a Rác családot. Igyekeznek minden lehetőséget kihasználni, példásan nevelni a gyerekeket, emellett tagjai a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesületnek is, és rendszeresen részt vesznek a megmozdulásokon. Ennek ellenére mégsem gondolták, hogy ezért egyszer díjban részesülnek. Természetesen úgy érzik, hogy ez a díj nagy megtiszteltetés, és fáradozásaik elismerése.

De nem csupán a VANCSESZ díja volt az egyetlen örömteli dolog az utóbbi időben a család életében. Kiadásaikat idáig a házbér is növelte, de épp látogatásunk napján értesültek arról, hogy a Prosperitati Alapítvány jóváhagyta házvásárlási kérelmüket. Ez óriási segítség a családnak, hiszen megvásárolhatják a házat, amelyben már évek óta élnek. A pályázáson már egy ideje gondolkoztak, de nem voltak magyar állampolgárok, s ematt korábban nem élhettek ezzel a lehetőséggel. Tavaly márciusban adták át az állampolgársági kérelmet, november 15-én lerakták az esküt, 16-án pedig már neki is láttak a pályázásnak. László elmondta, hogy nagyon hálásak a magyar államnak és a Prosperitati Alapítványnak, hiszen ez óriási segítség egy kilencgyermekes család számára.

Nyitókép: László, a családfő (Lakatos János felvétele)