2024. április 24., szerda

Izgalmas és inspiráló

A zentai kisdiákok lelkében is életre keltek Szekrényfenék lakói

Pénteken délelőtt a Zentai Alkotóházban bemutatták Csík Mónika legújabb, húsz mesét tartalmazó gyermekkötetét, a Szekrénylakókat, mely a hetekben jelent meg a Forum Könyvkiadónál, és a szerző itt mutatkozott be vele először élőben. Berényi Emőkével, a kiadvány szerkesztőjével közösen adtak ízelítőt belőle az elsős és másodikos elemisekből álló népes közönségnek.

Mónika, ahogyan azt tőle már megszokhattuk, interaktív módon vonta be lelkes hallgatóságát történeteinek varázslatos világába – virtuóz módon pengetve lelkük húrjain –, azonnal felkeltve ezáltal a gyerekek érdeklődését, megmozgatva fantáziájukat és agytekervényeiket, minek folytán ők maguk gombolyították tovább egy-egy mese fonalát.

Szekrényfenék apró hősei – Büdi zokni, Dugófej parafadugó, Kajlagomb, Kis-, Al- és Főcsutka, a három militáns almacsutka, Sipirc és Mimi egér, Rágcsa moly és a többiek – nem először láttak napvilágot egy könyv lapjain. A kézirat 2012-ben kezdett íródni, amikor a Forum és a Jó Pajtás közösen hirdetett meg egy mesepályázatot. Mónika az első három mesével vett részt ezen, majd az ottani sikeren felbuzdulva – mivel ezek is bekerültek az akkor megjelentetett válogatáskötetbe – egyre-másra vetette papírra a folytatásokat. E munka gyümölcse most ez a nyomdafriss mesefüzér.

Ötödik gyerekeknek szóló kötete kapcsán Csík Mónika lapunknak nyilatkozva elárulta, számára mindez már jó ideje szerelem; mióta az elsőt megírta, nehezen szabadul ebből a világból, egyre csak követik egymást az újabbak. Izgalmas és inspiráló számára a fantáziával játszani és belemerülni a gyerekek világába. Számukra pedig – a mesevarázson túl – azért is lehetnek figyelemreméltóak e kalandok, mert olyan dolgokat tematizálnak, amik egy kisgyermekkel nap mint nap megtörténhetnek.

A matiné folyamán egy bejátszást is hallhattunk, ugyanis az Újvidéki Rádió – az Újvidéki Színház színészeinek közreműködésével, Lénárd Róbert rendezésében – hangjáték formájában műsorára tűzte és heti rendszerességgel sugározza a Szekrénylakókat.