2024. április 18., csütörtök

Németország történelmi felelősségét hangsúlyozta a német külügyminiszter a vitatott lengyel törvény kapcsán

Németország történelmi felelősségét hangsúlyozta az elmúlt napokban sokat bírált, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító lengyel jogszabály kapcsán Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

A külügyminisztérium közleménye szerint Gabriel szombaton nyilatkozatban hangsúlyozta országa történelmi felelősségét a holokauszt miatt.

"A legcsekélyebb kétség sem fér ahhoz, hogy a németek a felelősek a megsemmisítő táborokért, ők működtették ezeket a táborokat, amelyekben európai zsidók millióit gyilkolták meg" -. fogalmazott Sigmar Gabriel.

"Németország követte el ezt a szervezett tömeggyilkosságot, és senki más" - jelentette ki a külügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy - mint fogalmazott - "egyes kollaboránsok mindezen nem változtatnak".

Az előzményekhez tartozik, hogy a hét közepén a lengyel parlament mindkét háza jóváhagyta azt a vitatott törvénymósítást, amely büntethetővé teszi, ha Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett háborús bűntettekért való felelősséget, többek között azáltal, hogy a "lengyel haláltáborok" vagy ahhoz hasonló kifejezéseket alkalmazzák. A még a lengyel államfő aláírására váró törvény pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná, ha valaki - a törvény betűje szerint - a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolja.

Az új előírásokkal a IPN-ről szóló törvényt módosítják, így az intézet ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik "nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva" Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy "kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét".

A módosítás ellen tiltakozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, emellett a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont és a Zsidó Világkongresszus (WJC) is bírálta a törvényt, amelyet utóbbi "történelmileg zavarosnak és a demokrácia elleni támadásnak" nevezett.

Az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot a törvény esetleges nem kívánt következményei miatt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ugyanakkor a tiltakozások nyomán többször is hangsúlyozta, hogy Lengyelország sem országként, sem nemzetként nem volt bűnrészes a holokausztban, és ezt sürgősen el kell magyarázni Izraelnek, az Egyesült Államoknak és másoknak is. "Egyesek nincsenek ennek tudatában, vagy nem értik, talán azért, mert nem ismerik a tényeket, vagy nem akarnak megérteni bizonyos tényeket" - mondta a kormányfő.