2024. március 29., péntek

Moszkvában mély csalódást keltett az új amerikai nukleáris doktrína

Moszkvában mélységes csalódást keltett a Washingtonban pénteken közzétett új amerikai nukleáris doktrína

Moszkvában mélységes csalódást keltett a Washingtonban pénteken közzétett új amerikai nukleáris doktrína - állapította meg szombaton kiadott közleményében az orosz külügyminisztérium.

"Sajnálattal állapítjuk meg, hogy az Egyesült Államok arra hivatkozva folytatja atomfegyverkészletének nagymértékű növelésére irányuló politikáját, hogy Oroszország korszerűsíti atomfegyvereit, és az orosz katonai doktrínában állítólag növekszik az atomfegyverek szerepe. Azzal vádolnak bennünket, hogy csökkentjük az atomfegyverek használatának küszöbét, és állítólag agresszív stratégiát alakítunk ki" - olvasható a dokumentumban.

"Mindennek semmi köze a valósághoz" - állapítja meg a közlemény. Az orosz katonai doktrína két, kifejezetten védelmi jellegű forgatókönyvre korlátozza az atomfegyverek használatát: ha Oroszországot vagy szövetségeseit nukleáris vagy más tömegpusztító fegyver bevetésével történő támadás éri, illetve hagyományos fegyverekkel történő támadás esetén Moszkva kizárólag abban az esetben használna atomfegyvert, ha az orosz állam puszta léte kerülne veszélybe - szögezi le a dokumentum.

Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozza: az Egyesült Államok azzal, hogy kész elsőként bevetni atomfegyvert annak megakadályozására, hogy Oroszország használhassa atomfegyvereit, arra tesz kísérletet, hogy kétségbe vonja Oroszország jogát az önvédelemre egy, az orosz állam létét veszélyeztető agresszió esetén. 

Franc Klincevics, az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) biztonságpolitikával foglalkozó tagja szerint az új amerikai nukleáris stratégia "aránytalan, kontraproduktív, destruktív és agresszív Oroszországgal és Kínával szemben". Leonyid Szluckij, az Állami Duma (alsóház) külügyi bizottságának elnöke pedig kijelentette, hogy Washington a doktrínával egy új fegyverkezési versenyt provokál. Leonyid Ivasov nyugalmazott tábornok azt javasolta, hogy Oroszország szorosabban működjön együtt Kínával az Egyesült Államokkal szemben.

A pénteken bemutatott 74 oldalas jelentésből kiderül, hogy a washingtoni kormányzat ugyan nem tervezi az amerikai stratégiai nukleáris fegyverzet növelését, de Washington atomfegyverrel válaszolhat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen esetlegesen intézett olyan nagyobb támadásokra is, amelyeket nem atomfegyverekkel követnek el. A figyelmeztetés nem részletezte, hogy milyen "különleges körülmények" vezethetnek ahhoz, hogy Washington nukleáris ellencsapással válaszoljon, de megjegyezte, hogy az Egyesült Államok, szövetségeseinek és partnereinek civil lakossága, infrastruktúrája, nukleáris hadereje vagy parancsnoksága elleni nem nukleáris támadások beletartoznak ebbe a kategóriába. A The Wall Street Journal című lap szerint kibertámadások és baktériumfegyverekkel elkövetett támadások is kiválthatnak nukleáris válaszcsapást.