2024. április 25., csütörtök

Kétszázezer a születésnapon születetteknek

Miloš Vučević polgármester tegnap ellátogatott az újvidéki szülészetre, ahol felköszöntötte azt az újszülötett és újvidéki tartózkodási helyű édesanyját, aki február 1-jén, Újvidék születésnapján adott életet gyermekének.

A gyermekes családok anyagi támogatásáról szóló önkormányzati döntés értelmében 2018-tól kezdve a városi kasszából 200 ezer dinár ajándékpénzt fizetnek ki – gyermekekként – azoknak a szülőknek, pontosabban anyukáknak, akiknek kisbabája február 1-jén születik meg itt. Tegnap 9 óra 4 perckor Dobrica Petković egy 3180 grammos kisfiút szült, császármetszéssel, mindketten jól vannak. – Gratulálok a szülőknek, örülök, hogy január elseje mellett mostantól február elsején is ajándékozhatunk, és így támogathatjuk a kismamákat. Szép módja ez a város születésnapja megünneplésének, és a népszaporulat serkentésének. Gratulálok dr. Tihomir Vejnović professzornak, a szülészet vezetőjének is abból az alkalomból, hogy a város kiemelkedő elismerésben részesítette. A Februári Díj egyben köszönet mindazoknak is, akik az újvidéki szülészetet működtetik, munkájukra mindannyian büszkék vagyunk – mondta a polgármester.

Az újvidéki szülészeten évente átlag 6000 baba születik, tavaly 200-al több szülést bonyolítottak le itt, mint 2016-ban. Vejnović igazgató emlékeztetett arra, hogy évente nagyjából 1 százalékkal növekszik az ellátott kismamák száma, ami a természetes szaporulat stabil növekedésére utal. – Ez nemcsak Újvidék, hanem Vajdaság és Szerbia számára is sokat jelent – véli az orvosprofesszor.